Vuil NAM-water mogelijk in lege Drentse gasvelden

Foto: Kees van de VEen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt of lege gasvelden in Drenthe gebruikt kunnen worden voor het injecteren van vervuild water.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt of lege gasvelden in Drenthe gebruikt kunnen worden voor het injecteren van vervuild water.

Het gaat om water dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek. Dat werd via een bestaande pijpleiding naar een gasveld in Twente getransporteerd om daar in een leeg gasveld te worden geïnjecteerd. Dat ligt nu stil omdat de pijp is gaan lekken. Er wordt gewerkt aan een oplossing door een andere pijp in de bestaande pijp te brengen, maar nu al is duidelijk dat er meer water moet worden weggewerkt dan het Twentse veld aan kan.

De NAM laat onderzoeken of volledige zuivering van het water mogelijk is, injectie van het vervuilde water elders of een combinatie daarvan. Volgens de provincie is de kans reëel dat de Drentse gasvelden in beeld komen. Hoe is nog niet te zeggen.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is toegevoegd aan een commissie die moet bewaken dat het NAM-onderzoek op een goede manier plaatsvindt. Uiteindelijk bepaalt het ministerie van Economische Zaken hoe de NAM met dat productiewater om moet gaan, maar als volledige zuivering en dus lozen op oppervlaktewater niet mogelijk blijkt, is een leeg gasveld in de buurt een volgende optie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu