Vuurwerkbommen op zorgwoning in Gees lijkt gerichte actie tegen slachtoffer van pedojagers. Man werd afgetuigd in aflevering en herkend: 'Dit is onacceptabel'

Het afsteken van vuurwerkbommen bij een woning aan de Dorpsstraat in Gees lijkt volgens burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden op een gerichte actie. Het gaat om een woonlocatie, waar cliënten van een zorgboerderij onder begeleiding wonen. Een van de cliënten, een man met een beperking, werd herkend in een tv-programma van Danny op Straat (NTR) over pedojagers. De daders zochten hem vermoedelijk op.

Inzet: Danny Ghosen in gesprek met twee pedojagers. Achtergrond: archiefbeeld Dorpsstraat Gees

Inzet: Danny Ghosen in gesprek met twee pedojagers. Achtergrond: archiefbeeld Dorpsstraat Gees

Volgens de burgemeester lijken de vuurwerkbommen op een signaal dat zich richt op één van de twee bewoners aan de Dorpsstraat, die op het moment van de ontploffingen niet aanwezig was.

De vuurwerkbommen werden zondagnacht op een ruit en een deur van de woning geplakt. De ruit is gesprongen, de deur raakte beschadigd. „De glasscherven lagen door de hele woonkamer verspreid. Je moet er niet aan denken dat er op dat moment iemand in die kamer had gezeten. Ik vind dit ernstig”, zegt Bouwmeester. Hij worstelt of hij het ‘aanslag’ kan noemen.

Herkend in video over pedojagers

Het gaat om een man met een verstandelijke beperking die al ongeveer twee jaar onder begeleiding in Gees woont. Afgelopen september kwam de man, weliswaar geblurd, maar voor bekenden en buren herkenbaar in beeld tijdens een uitzending van Danny op Straat over pedojagers.

In de aflevering legt NTR-presentator Danny Ghosen vast hoe de man uit Gees stevig wordt aangepakt door twee pedojagers. Zij deden zich online voor als een minderjarig meisje en maakten een seksafspraak met de man. Te zien is hoe de man bij de keel wordt gegrepen, op de grond wordt geworpen en meerdere keren wordt geschopt.

Ook filmen de pedojagers de man en maken ze hem uit voor ‘viespeuk’. Terwijl ze terug naar hun auto lopen, laten de mannen aan Ghosen weten dat ze het dit keer nog rustig aan hebben gedaan.

De man woont sinds de uitzending ergens anders. Bij buurtbewoners waren zorgen over de vermeende pedoseksuele gevoelens die de man worden toegeschreven door de pedojagers in de uitzending. Er volgde een bijeenkomst met de gemeente Coevorden, de omwonenden, Plaatselijk Belang Gees en de zorginstelling.

Niet eerder incidenten

De gemeente deed na de uitzending onderzoek. Volgens burgemeester Bouwmeester kwam daar niet uit naar voren dat de man een bezwaarlijk verleden heeft. ,,Er worden allerlei verhalen omheen gesponnen, die maken dat mensen zelf dingen gaan invullen die niet kloppen.”

Het incident met de pedojagers staat volgens Bouwmeester op zichzelf. Er deden zich niet eerder ongeregeldheden voor rondom de bewoner.

Eind december ziet zowel de zorginstelling als de gemeente geen reden om de man niet te laten terugkeren naar de woning aan de Dorpsstraat. In een brief aan zes omwonenden kondigt de gemeente aan dat de man in januari van dit jaar zal terugkeren. Of het vuurwerk een reactie is op dit feit, kan Bouwmeester niet bevestigen. „Maar het is moeilijk los te zien van de bewoner.”

Verwerpelijk en onacceptabel

De vernielingen bij de zorgwoning vindt de burgemeester verwerpelijk. „Als mensen denken op deze manier dingen te kunnen afdwingen, is dat onacceptabel. Ik kan het niet hard maken, maar als dit het motief is geweest, moet daar een forse sanctie op staan.”

De landelijke politie waarschuwde afgelopen november al voor het snel opkomende fenomeen ‘pedojagen’, waarbij online mensen uit de tent worden gelokt en vervolgens mishandeld.

Pedojagers zijn ook actief in Noord-Nederland. De politie onderzoekt negen incidenten in de gemeente Emmen en een in de gemeente Assen waarbij sprake was van mishandeling, bedreiging en vernieling van eigendommen. Hierbij zijn in december aanhoudingen verricht.

Politieonderzoek in Gees heeft vooralsnog niet uit kunnen wijzen wie er achter de vuurwerkbommen zitten. Het zou Bouwmeester verbazen als de actie uit het dorp zelf komt. „Dit past hier totaal niet. Ook voor het incident heb ik nog contact gehad met buurtbewoners. Daaruit proefde ik geen onvrede over de situatie.”

‘Niet voor niets beschermde woonomgeving’

Het incident heeft ook impact in de buurt, al wil geen van hen met hun naam in de krant. „Het is gewoon triest dat het heft in eigen handen wordt genomen door sommigen. Deze mensen wonen niet voor niets in een beschermde woonomgeving. Daar moet je van af blijven”, laat iemand uit de buurt weten. Ze hopen dat er voor zowel de man als de buurt een oplossing komt.

Wat de gemeente Coevorden betreft kan de man nog steeds terugkeren naar de woning, al is het aan de zorginstelling om hier een keuze in te maken. Plaatselijk Belang Gees laat weten zich niet te willen mengen en laat de woordvoering aan de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu