Waterbedrijf WMD: Zorgen over vuil grondwater (want dat moeten wij straks weer drinken)

Medewerkers van waterbedrijf WMD merken steeds vaker dat het Drentse grondwater is vervuild met chemicaliën, medicijnresten, oplosmiddel en onkruidverdelger. Terwijl dat water nodig is voor het drinkwater.

Het nieuwe bord in Assen

Het nieuwe bord in Assen Foto: DvhN

De watervoorziening is kwetsbaar, merkte directeur Leo Hendriks van de WMD vrijdagmiddag op tijdens een bijeenkomst bij het productiestation Lonerstraat in Assen. Daar plaatste de WMD-bestuurder, samen met gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks), een nieuw bordje om het waterwingebied aan te geven.

Campagne grondwater en drinkwater

De afgelopen maanden plaatste het waterbedrijf meer dan 300 nieuwe borden bij de 14 Drentse waterwingebieden en acht grondwaterbeschermingsgebieden. Die zijn geplaatst langs wegen, spoorwegen en vaarwegen die deze essentiële watergebieden doorkruisen. Met het plaatsen van het laatste bordje door Hendriks en Kuipers is de start van een langdurige campagne ingeluid. Die campagne moet Drenten bewuster maken van grondwater en drinkwater. Een van die acties is het lanceren van een website: beschermjedrinkwater.nl

De WMD-directeur waarschuwde dat veel mensen zich niet bewust zijn van hun eigen invloed op het grondwater. ,,Niemand associeert drinkwater met grondwater”, zei Hendriks die hoopt dat de blauwe borden van de grondwaterbeschermingsgebieden straks beter worden gesnapt.

,,Wij merken steeds vaker dat ons grondwater vervuild is met wat Drentse bewoners, de intensieve landbouw en de industrie gebruiken. Chemicaliën, medicijnresten, oplosmiddel, onkruidverdelger. Het is steeds moeilijker en duurder voor ons om dat schoon te krijgen”, zegt Hendriks. Terwijl dat water uiteindelijk weer wordt gebruikt als drinkwater. Cynisch genoeg lag er vlakbij de plek waar Hendriks zijn toespraak hield zwerfafval, zoals een leeg blikje energiedrank.

Oneindig vertrouwen

Volgens de WMD-directeur is er momenteel nog een vrijwel oneindig vertrouwen van Nederlanders in hun kraanwater. ,,Mensen weten dat wanneer zij een kopje thee drinken of onder de douche stappen: dat is veilig. Het bewustzijn moet er komen dat vuiligheid, zoals onkruidverdelger, een keer in het grondwater terechtkomt. Waar wij dus drinkwater van maken.”

In Drenthe wordt al het drinkwater uit de grond gehaald. Gedeputeerde Kuipers roemde het belang van het onderwerp. ,,Wij staan op ons goud, op ons drinkwater van de toekomst. Laten we daar goed voor zorgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu