WMD pakt waterleiding Dalerveen versneld aan

De herhaaldelijke breuken in de waterleiding in Dalerveen moeten binnenkort verleden tijd zijn. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) pakt de zwakke schakels vervroegd aan en er worden ook meer leidingen vervangen dan gepland.

Leo Vollebregt uit Dalerveen is blij met zijn regenton, waar hij normaal gesproken water uithaalt voor zijn paarden. Bij breuken in de waterleiding kan hij in ieder geval zijn gieter vullen met water, om de wc door te spoelen.

Leo Vollebregt uit Dalerveen is blij met zijn regenton, waar hij normaal gesproken water uithaalt voor zijn paarden. Bij breuken in de waterleiding kan hij in ieder geval zijn gieter vullen met water, om de wc door te spoelen. Foto DvhN

De WMD wil volgens woordvoerder Andries Ophof eind januari beginnen met de werkzaamheden. De gemeente Coevorden moet formeel nog toestemming verlenen voor de graafwerkzaamheden, maar de aannemer staat volgens Ophof al in de startblokken.

Inwoners van Dalerveen kampen al lange tijd met storingen in het waternet. Ze zeggen onderhand de tel kwijt te zijn geraakt hoe vaak er breuken zijn. Volgens een van hen was het een dikke maand geleden in 24 uur tijd zelfs drie keer raak.

Leerlingen kunnen hun handen niet wassen

De storingen in de watertoevoer - soms 18 uur lang - zijn vooral vervelend. Leerlingen van de school kunnen in deze tijden van corona hun handen niet wassen onder de kraan, boeren moeten het reinigen van de melkinstallatie uitstellen en de wc kan niet worden doorgetrokken. Laat staan douchen of afwassen. Ouders van leerlingen van de Stidalschool hebben thuis jerrycans met water klaarstaan om langs te brengen, in geval van weer een storing.

De breuken zijn te wijten aan het materiaal waarvan de leidingen zijn gemaakt: asbestcement. Die liggen overal in Nederland, maar vooral in veengronden geeft dat nu problemen. Zuren in zulke gronden werken in op de leiding, waardoor deze kwetsbaar wordt. Ook de droogte van de afgelopen jaren heeft niet meegeholpen, want daardoor klinkt de grond in. Bij zwaar landbouwverkeer kan zo’n leiding snel breken.

Alle hoofdleidingen worden vervangen

De WMD gaat nu alle hoofdleidingen in Dalerveen vervangen. ,,Daarmee zorgen we ervoor dat de aanvoer goed is, hoewel storingen nooit helemaal zijn uit te sluiten. De aftakkingen komen later aan de beurt. Als daar een breuk in optreedt, hebben maar een paar huizen hinder’’, zegt Ophof.

In eerste instantie stond de vervanging van 4 kilometer leiding op de planning (Hoofdstraat, Stroetendijk en Noorderakkers). Daar komt nu nog eens 1,5 kilometer bij (NAM-weg, Kuiperij en Hakenbosch). De WMD denkt juli 2021 klaar te zijn met deze klus.

In Drenthe ligt 5280 kilometer aan waterleiding. Het merendeel bestaat uit plastic buizen, maar 781 kilometer is nog van asbestcement. Deze laatste leidingen worden allemaal vervangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu