WMD zet monumentale watertoren Coevorden in de etalage

Letterlijk wonen op niveau of een bijzondere bed and breakfast beginnen op een ‘hemels’ plekje? Wat is een aardige, nieuwe bestemming voor de monumentale watertoren aan de rand van het Van Heutzpark in Coevorden?

De watertoren van Coevorden is al sinds 1992 buiten gebruik.

De watertoren van Coevorden is al sinds 1992 buiten gebruik. Foto: WMD/Harrie Oude Hampsink

Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) doet het markante gebouw in de verkoop, maar voorwaarde is wel dat de toekomstige koper er een fraaie invulling aan geeft.

Nog dit najaar lanceert de WMD een website waar potentiële kopers hun creatieve invallen kwijt kunnen. Uit alle inzendingen wordt uiteindelijk een selectie gemaakt.

Volgens woordvoerder Annemoreen Ooms is de toren al sinds 1992 buiten gebruik. ,,Voor de waterhuishouding maken we tegenwoordig gebruik van modernere technologie. Dus we voorzien ook niet dat we deze locatie in de toekomst opnieuw gaan gebruiken. Leegstand pakt op de lange duur ook nadelig uit voor het pand. Vandaar deze stap.” De WMD trekt samen op met de gemeente Coevorden en Boei, de maatschappij die zich bezig houdt met behoud en restauratie van erfgoed.

Rijksmonument

Er zijn uiteraard een aantal voorwaarden waar de plannen van de nieuwe bezitter aan moeten voldoen. ,,De toren staat vlak bij een woonwijk. Bijvoorbeeld een theater is daarom niet erg ideaal. Bovendien zorgt die invulling voor extra verkeer in de buurt.”

De voormalige drinkwatervoorziening is verder een Rijksmonument, dus lang niet alles is mogelijk. De exacte criteria worden nog samen met Boei opgesteld en later bekend gemaakt, aldus Ooms. ,,De toekomstige bestemming moet in ieder geval passen bij de omgeving.” Over het verkoopbedrag doet Ooms geen uitspraken.

WMD heeft, of beter gezegd, had drie watertorens in bezit: in Coevorden, Hoogeveen en Assen. De verkoop van de laatste startte vorig najaar en is op een oor na gevild. Dit wordt een luxe stadsappartement voor maximaal zes personen die te huur wordt aangeboden. Ook voor Assen dienden kopers met een origineel plan op de proppen te komen. Dat leverde ruim honderd reacties op.

De toren van Hoogeveen wordt overigens niet te koop aangeboden. ,,Deze is als enige nog steeds in bedrijf. Het staat bovendien niet midden in de stad zoals de andere twee, maar op een afgesloten terrein bij een zuiveringsstation.”

Bruin water

De watertoren van Coevorden (hoogte: 32,5 meter) werd in 1914 gebouwd en regelde de druk op het drinkwater. De watertoren werd begin jaren negentig buiten gebruik gesteld vanwege aanhoudende klachten over bruin water. Het erfgoed is in 2004 en 2015 nog grondig gerestaureerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu