WZA bouwt Ouder- en Kindcentrum (verloskamers met bevallingsbad)

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gaat vanaf maandag op de schop. De eerste fase is de bouw van een Ouder- en Kindcentrum waarbij de kraamafdeling een stuk luxer wordt.

Het nieuwe Ouder- en Kindcentrum krijgt vier verloskamers, nu zijn dat er nog drie. Twee daarvan hebben een bad om in te bevallen. Verder wordt de stijl van de kamers aangepast met vrolijke kleuren op de muur. Een andere verandering is dat er éénpersoonskamers gebouwd worden waar een pas bevallen vrouw en haar partner meer privacy hebben.

Altijd een slaapplek voor partner op de kamer

Het WZA doet dit zodat ouders en kind zoveel mogelijk bij elkaar op één kamer bij elkaar kunnen blijven. Dat geldt bijvoorbeeld ook als de moeder specialistische zorg nodig heeft, en haar baby weer andersoortige zorg. Ook is er altijd een slaapplek voor de partner op de kamer. Deze eenpersoonskamers worden ook op de kinderafdeling gebouwd, waar ouders bij hun kind kunnen overnachten.

Deze grote verbouwing wordt al jaren voorbereid en is nodig om aan landelijke eisen te blijven voldoen.

Overlast

De verbouwing van het eerste deel begint maandag daar zullen vooral kersverse ouders wat van merken. Door ruimtegebrek is het maar beperkt mogelijk dat partners bij hun (pasbevallen) vrouw in de kamer blijven slapen.

Ouders van een ziek kind of een kind dat onderzoeken moet ondergaan blijven wel welkom om te logeren. Daarbij kan het voorkomen dat meerdere ouders en kinderen op één kamer komen te liggen, al probeert het WZA dat te beperken.

De eerste delen van het Ouder- en Kindcentrum worden in november en december in gebruik genomen maar deze overlast duurt tot komend voorjaar 2020. In september worden ook de Intensive Care en Hartbewaking aangepakt. Daarop volgen de operatiekamers die naar de nieuwste maatstaven worden ingericht.

Breekwerkzaamheden

Om te kunnen verbouwen moesten de patiënten van vier afdelingen, de kraamafdeling, de kinderafdeling, de hartbewaking en het chirurgisch dagcentrum verhuizen naar andere verpleegafdelingen.

Met de breekwerkzaamheden wordt pas begonnen als eind juni alle couveuses en wiegen voor de baby’s zijn verhuisd. Zo worden de kraamafdeling op de begane grond en kinderafdeling op de eerste verdieping samengevoegd en verbonden met een trap.

Zorg gaat door

Tijdens de verbouwing blijven alle afdelingen open en gaat de zorg door. Al zal er wel geluidsoverlast zijn en is de route naar de afdelingen is tijdelijk anders. Vrouwen die net zijn bevallen komen tijdelijk op de eerste verdieping te liggen op de kinderafdeling. De verloskamers blijven op dezelfde plek op de begane grond maar zijn via een andere deur toegankelijk.

In totaal duurt de verbouwing een paar jaar en kost meer dan 27 miljoen euro. Vorig jaar begon het WZA met de bouw van een nieuw dialysecentrum in een gebouw naast het ziekenhuis. Zo werd er op de tweede verdieping van het WZA plaatsgemaakt voor andere patiënten.

Nieuws

menu