Op bezoek bij Duitse herder Stefan Rose. Hoe gaan ze in 'ons voorland' Nedersaksen om met de wolf? 'Is er een probleemwolf? Afschieten! Feierabend!'

Met zo’n 170 roedels gedijt de wolf goed in Duitsland. Vooral in Nedersaksen neemt het roofdier explosief in aantal toe. En laat dat nou net het voorland zijn van Noord-Nederland van de wolvenopmars in westelijke richting.

Schapenhouder Stefan Rose: ,,Ik weiger verder mee te doen aan de wapenwedsloop met de wolf.''

Schapenhouder Stefan Rose: ,,Ik weiger verder mee te doen aan de wapenwedsloop met de wolf.'' Foto: DvhN

Duitsland is een groot land met dunbevolkte streken en uitgestrekte natuurgebieden. Daar kraait geen haan naar de wolf. Maar jonge dieren verlaten na verloop van tijd de roedel. Tijd om ‘op zichzelf’ te gaan wonen. Ze zwerven uit op zoek naar een eigen territorium. In het ideale plaatje, vanuit de wolf gezien dan, komt het dier een huwbare partner tegen en sticht een eigen roedel. En daar is de wolf best goed in. Het aantal wolven in Duitsland neemt jaarlijks met zo’n 30 procent toe. En telkens verlaten jonge dieren de roedel om hun heil elders te zoeken. Dat doet deze wolvensoort ‘van het vlakke land’ voor een groot deel in westelijke richting. Richting Nederland.

Veel mensen, weinig ruimte