Waar staat het beste Drentse dorpshuis? Je kunt nog ruim een week je stem uitbrengen

Een van de finalisten is Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. Drie jaar terug werd het na een flinke opknapbeurt heropend. Foto: Archief DvhN

Nog ruim een week kan er worden gestemd. Uiteindelijk wordt 10 november bekend wat het beste Drentse dorpshuis van 2020 is.

Het is de derde keer dat de BOKD, de Brede Overleggroep Kleine Dorpen, deze verkiezing organiseert. In 2015 won Het Markehuis in Grolloo, twee jaar later trok De Spil in Gasselternijveen aan het langste eind.

Begin dit jaar zijn uit een totaal van 183 Drentse dorps- en buurthuizen en mfa’s (multifunctionele accommodaties) al de zes finalisten van 2020 gekozen. Tot en met donderdag 5 november 23.59 uur kan het publiek op een ervan een stem uitbrengen, via de speciale website www.drentsdorpshuisvanhetjaar.nl/stemmen .

De coronacrisis deed de BOKD eerder besluiten de eindstrijd dit keer tot het najaar uit te stellen. Dinsdag 10 november wordt in een uitzending van RTV Drenthe de winnaar bekendgemaakt.

‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?’

Wie zijn ook weer deze zes finalisten? Het zijn buurthuis Het Oor in Hoogeveen, Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord, dorpshuis Anloop in Schipborg, dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge, dorpshuis De Trefkoel in Gasselte en wijkcentrum De Schulp in Assen.

Zij moesten aan de slag met het voor dit jaar gekozen thema: ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?’ De genomineerden gingen bij elkaar langs en kregen elk een vierkoppige vakjury van de BOKD over de vloer. Die onderwierp de besturen aan een vragenvuur over zaken als inrichting, onderhoud, cultuur en sfeer, maar ook innovatie.

Gebruikers en inwoners kunnen nu online hun bijdrage leveren aan de verkiezing van het Drentse dorpshuis van het jaar. De winnaar krijgt 1500 euro mee naar huis. Dat bedrag komt bovenop de 1000 euro die al is toegekend voor een naar aanleiding van het thema gekozen, en gerealiseerd, tussentijds doel.

Verkiezing door corona anders dan anders

De coronacrisis maakt deze verkiezing anders dan de vorige twee. Ook in Drenthe zijn het zware tijden voor de dorps- en buurthuizen. De BOKD berekende deze zomer al dat een derde van de dorps- en buurthuizen in de provincie door de gedaalde omzet in de problemen dreigde te komen.

Inmiddels heeft het Rijk 17 miljoen beschikbaar gesteld, waarmee gemeenten in staat worden gesteld bij te springen. Ruim vier ton daarvan gaat naar Drenthe.

Voorzitter Having Perdon van Stichting Dorpshuis Schipborg prijst zich nu min of meer gelukkig dat Anloop geen eigen horecavoorziening heeft: ,,Dorps- en buurthuizen mogen nog wel open zijn. Maar hebben ze zelf horeca, dan moet die dicht en dat betekent natuurlijk nogal wat voor je omzet. Wij maken normaliter gebruik van de tenniskantine, om de hoek.”

Redelijke buffer opgebouwd

Perdon en consorten zagen tijdelijk wel een aantal vaste huurders wegvallen. ,,Het bridgen bijvoorbeeld ligt stil. En we misten deze zomer natuurlijk het FestiValderAa. Maar al met al valt voor ons de schade mee. We hebben de afgelopen jaren ook een redelijke buffer opgebouwd. Ach, deze crisis gaat voorbij en wij kijken optimistisch naar de toekomst. Het thema van de dorpshuisverkiezing past ons dus goed”, zet de voorzitter de kandidatuur van dorpshuis Anloop nog extra in de verf.

Nieuws

Meest gelezen

menu