Waar zijn ze, de vijf verdwenen wasberen uit Wildlands Emmen? Niemand die het weet

Foto: Pixabay

Waar zijn ze gebleven, de vijf jonge wasberen die vorige week zijn ontsnapt bij Wildlands in Emmen? Niemand weet het. Het is zelfs nog de vraag hoe het kon dat de beestjes er zomaar vandoor gingen. Het enige spoor dat ze tot nu toe achter hebben gelaten, is poep. Op wandelpaden in Wildlands.

Wasberen. Kleine bandieten of slimme overlevers? Het staat groot op een bord bij het wasberenverblijf in de Emmer dierentuin. Een van de bezoekers grijnst als hij het bord ziet. ,,Ik denk dat die beesten het allebei zijn: bandieten én overlevers.’’ Sinds kort zijn de wasberen de meest besproken dieren van Emmen. Van de 21 wasberen zijn er 5 verdwenen. Vorige week kwamen de verzorgers erachter dat de groep niet meer compleet was.


,,Wanneer ze precies zijn ontsnapt en hoe, dat weten we niet’’, zegt woordvoerster Hanneke Wijshake. De dieren hebben een binnen- en een buitenverblijf. Het buitenverblijf is zo’n 30 bij 40 meter groot en ligt vol met rotsen en boomstammen. Er staan geen hekken omheen. Het buitenverblijf wordt omringd door grote rotsen en wanden, met aan de bovenkant stroomdraden. ,,Je zou zeggen dat ze daar niet overheen kunnen. Tot vorige week is dat in ieder geval nooit gebeurd’’, zegt Wijshake.

De weglopers zijn allemaal afkomstig uit Limburg

Wildlands heeft sinds december vorig jaar wasberen. De groep bestond aanvankelijk uit tien exemplaren. Halverwege juli dit jaar kwamen daar elf nieuwkomers uit Limburg bij. ,,De vijf wasberen die nu zijn verdwenen, zijn allemaal afkomstig uit die nieuwe groep’’, zegt Wijshake. ,,De wasberen die we al hadden zijn al wat ouder en iets minder ondernemend.’’


De nog resterende ‘’Limburgers’ zitten inmiddels allemaal in het binnenverblijf. Ze zijn daar naar toe gelokt met voer. In het buitenverblijf bivakkeren nog enkele oudere wasberen. Het is tot nu toe niet gelukt om hen binnen te krijgen. ,,We gaan deze dieren niet opjagen. In het kader van dierenwelzijn is dat niet goed.’’ Omdat geen van de oudere wasberen is verdwenen, gaat het park ervan uit dat zij geen ontsnappingspogingen ondernemen.

Twintig vangkooien en wildcamera’s

Op wandelpaden in het park is wasberenpoep gevonden. Het park gaat er daarom vanuit dat de dieren nog in het park zijn. Maar er is geen garantie dat dit daadwerkelijk zo is. Om die reden heeft Wildlands ook de dierenambulance ingelicht. ,,Zien mensen een wasbeer lopen buiten het park, dan moeten ze zo snel mogelijk de dierenambulance bellen. Je mag in de buurt blijven, maar jaag het dier alsjeblieft niet op.’’

Om de dieren te vangen, staan er in en rond het park nu zo’n twintig vangkooien met daarin vlees, vis en gevogelte. Wasberen zijn wat voedsel betreft niet kieskeurig, het zijn alleseters. Behalve vangkooien zijn er wildcamera’s geplaatst. ,,We hebben goede hoop dat we ze in de schemering of ‘s nachts, wanneer ze actief zijn, kunnen vangen.’’ Alle dieren zijn voorzien van een chip, maar daarmee kunnen ze niet worden opgespoord.

‘Mensen hoeven niet bang te zijn’

Volgens Wijshake hoeven mensen niet bang te zijn. Wasberen zijn mensenschuw en deze dieren zijn in quarantaine geweest en behandeld. Ze brengen dus ook geen ziektes over.’’ In maart 2017 sprong in Wildlands een wallaby in het verblijf bij de leeuwen. Deze kleine kangoeroe overleefde dit niet. Kan het zijn dat ook een of meerdere ontsnapte wasberen inmiddels zijn opgepeuzeld door roofdieren in het park? Wijshake: ,,Daar gaan wij niet vanuit. Er is in ieder geval niets dat daarop wijst. Wasberen kunnen ook niet zo springen als een wallaby.’’

Zo gauw Wildlands weet hoe de wasberen zijn ontsnapt, wordt uiteraard ook gekeken of en hoe het buitenverblijf aangepast moet worden.


Nieuws

Meest gelezen

menu