Waarom moeten gevangenissen in het Noorden dicht?

Waarom moeten juist de gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel sluiten? Er worden minder criminelen opgepakt in het Noorden dan elders in het land, dus zijn hier minder cellen nodig.

Gevangenis Norgerhaven (rechtsboven) en jeugdinrichting Juviad (midden), die beide met sluiting worden bedreigd. Rechtsonder het zogeheten Shared Servicecenter van DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen). Foto: Archief Ministerie van Justitie.

Gevangenis Norgerhaven (rechtsboven) en jeugdinrichting Juviad (midden), die beide met sluiting worden bedreigd. Rechtsonder het zogeheten Shared Servicecenter van DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen). Foto: Archief Ministerie van Justitie.

‘In Nederland plaatsen we gedetineerden zo dicht mogelijk bij hun woonplaats. Voor Veenhuizen zijn dat gevangenen uit de drie noordelijke provincies. Dat geldt ook voor Leeuwarden. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn minder criminelen dan elders in het land”, legt directeur Marie-Anne de Groot van PI Veenhuizen uit.

Volgens berekeningen van Justitie kan het Noorden in 2021 volstaan met één gevangenis in Veenhuizen en met één in Leeuwarden. Dat betekent dat Ter Apel, waar nu vreemdelingen gevangen zitten, en in Veenhuizen Esserheem of Norgerhaven dicht moeten. ,,Welke het wordt dat is nog niet bekend. Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld wil je een gevangenis in of buiten het dorp? Welke gevolgen heeft het voor de werelderfgoedstatus van Veenhuizen”, zegt De Groot.

Erg zuur

De directeur heeft het personeel in Veenhuizen zelf ingelicht over het jongste plan. Ze maakte als directeur van de Grittenborgh in Hoogeveen twee jaar geleden de sluiting van deze gevangenis mee. ,,Een deel van het personeel werkt nu in Veenhuizen. Ze gaan weer dat proces in. Dat is wel erg zuur.”

Hetzelfde geldt voor personeel van de halfopen gevangenis Groot Bankenbosch in Veenhuizen dat twee jaar geleden eveneens dichtging. Zowel hier als in de Grittenborgh worden nu vluchtelingen opgevangen.

Onbetrouwbaar bestuur

De sluiting van een van de twee gevangenissen in Veenhuizen getuigt van onbetrouwbaar bestuur, vindt burgemeester Klaas Smid van Noordenveld. ,,Toen de Grittenborgh en Groot Bankenbosch gesloten zijn, zegde de staatssecretaris toe dat Veenhuizen niet verder getroffen zou worden. Dit nieuwe plan verrast ons enorm. We gaan er alles aan doen om dit onzalige voorstel te voorkomen.’’

'Dit is de zoveelste keer dat Drenthe slachtoffer is van Haags beleid'

Veenhuizen is verweven met de gevangenissen, verklaart Smid. ,,Ze horen in dit dorp. Er is voor miljoenen geïnvesteerd. We hebben een Gevangenismuseum dat ruim 100.000 bezoekers trekt. Het nieuwe plan van Justitie is slecht voor heel het Noorden. Er zijn zeshonderd banen mee gemoeid. Een kaalslag.’’

Smid kan zich de reactie van commissaris Tichelaar, die dreigt niet meer mee te werken aan de opvang van vluchtelingen en de plaatsing van windmolen in Drenthe, wel voorstellen. ,,Dit is de zoveelste keer dat Drenthe slachtoffer is van beleid uit Den Haag.’’ De burgemeester van Noordenveld gaat niet zover dat ook hij geen medewerking meer verleent aan de opvang van vluchtelingen.

Cijfers Veenhuizen

De Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen bestaat uit:
Esserheem (gevangenis en Huis van Bewaring): 250 medewerkers, 241 cellen.
Norgerhaven (gevangenis): 250 medewerkers, 242 cellen voor Noorse gevangenen.

Jeugdinrichting Juviad (onderdeel van het Poortje) ligt naast Norgerhaven. Voor veroordeelde jongeren van 12 tot en met 23 jaar: 115 medewerkers, 44 opvangplekken.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu