Waarom rapt Lange Frans over Zuidwolde? (Beluister het nummer hier)

Veel winkels uit de Hoofdstraat in Zuidwolde worden genoemd in de rap van Lange Frans.Foto DvhN

Deze week dook het nummer Het dorp van van rapper Lange Frans op. Een ode aan Zuidwolde. Het Woldense ‘Goed te passe’, maar dan met Amsterdamse tongval.

„Ik kom uit het dorp van Japie Wieken en Gerrit van der Sleen. Het dorp dat ligt tussen Meppel, naast Hoogeveen.” Met die regels begint de rap van Lange Frans over Zuidwolde. Het nummer Het dorp van , geschreven door vriendengroep De Leo’s uit Zuidwolde.

Luister het nummer hieronder.

Nummer uitgelekt

Maandag lekte het nummer uit. ,,Daar baalden wij wel van”, zegt Irma Wagenvoort van De Leo’s. Waarom de bekende rapper in ‘s hemelsnaam over Zuidwolde rapt was de afgelopen dagen dé vraag in het dorp.

,,Op het einde heeft Lange Frans het over De Leo’s en dus waren er bij sommigen wel wat vermoedens”, vertelt Wagenvoort. De vriendengroep schreef het nummer zelf. ,,Dat hebben we gedaan voor de playbackshow in de feestweek over twee weken.”

De bedoeling was om het nummer geheim te houden. ,,Maar het ging snel rond en mensen snapten niet waar het vandaan kwam. Toen hebben we besloten het bekend te maken.”

Lange Frans regelt het

Het bleek nog niet zo makkelijk om een goede rap over het dorp te maken. ,,Wij wilden wat origineels doen en hebben toen op Het land van van Lange Frans een eigen tekst gemaakt. We hebben een zaterdagavond bij elkaar gezeten en daarna ben ik er nog een paar avonden mee bezig geweest”, vertelt Wagenvoort. ,,Het was wel even lastig om precies die rijm er in te krijgen, maar ik vond het heel leuk om te doen.”

De vriendengroep benaderde Lange Frans en die zei dat hij het zou regelen voor een financiële vergoeding, hoeveel dat is laten ze in het midden.

Met hulp van wat sponsors werd het bedrag snel op tafel gelegd en dus dook de Amsterdamse rapper de studio in om te rappen over dingen waar hij waarschijnlijk nooit van heeft gehoord. De Nacht van Zuidwolde, Calypso en CH De Wolden komen bijvoorbeeld voorbij.

‘Misschien vinden ze het wel helemaal niet leuk’

De Leo’s worden overspoeld door reacties. ,,De winkeliers en bedrijven die genoemd worden zijn wel enthousiast, net als alle andere mensen die reageren”, zegt Wagenvoort. ,,Ik heb nog geen reacties gehad van mensen die worden genoemd, misschien vinden die het wel helemaal niet leuk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu