Waarom verdween niet opgehaalde melk in de put?

Melk loopt weg in de strontput. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Twee dagen ijzel en honderden boeren in Noord-Nederland moeten miljoenen liters melk in de mestkelders laten stromen.

Twee dagen ijzel en honderden boeren in Noord-Nederland moeten miljoenen liters melk in de mestkelders laten stromen.

Waarom was dat nodig?

Nederlandse zuivelondernemingen hebben in hun kwaliteitssystemen staan dat ze geen rauwe koeienmelk ouder dan 72 uur mogen verwerken. Ook al biedt de tank van de boer, waarin de melk gekoeld wordt, nog volop ruimte. Voor een zo efficiënt mogelijke logistiek, wordt bij de iedere melkveehouder de melk opgehaald aan het einde van een driedaagse periode. Als dit door een tegenslag, zoals nu met de ijzel, niet mogelijk is, betekent dat per definitie: lozen.

Hoeveel melk is geloosd?

Bij 450 van de 3000 melkveebedrijven die bij FrieslandCampina zijn aangesloten werd geen melk opgehaald. Daardoor moest circa 4,5 miljoen kilo worden afgevoerd naar de mestkelder.

Wat was daar de aanleiding voor?

Een melkauto van De Melkweg in Bolsward gleed dinsdagavond tussen Aduard en Oldehove in een sloot. De chauffeur kwam met de schrik vrij, de tankauto is total loss verklaard. FrieslandCampina besloot naar aanleiding van dit ongeval om het transport voorlopig stil te leggen.

En andere zuivelbedrijven?

Bij de meeste boeren van Vreugdenhil, DOC Kaas en Hochwald kon de melk wel tijdig opgehaald worden. Hooguit een handjevol, heeft de melk moeten laten lopen, aldus de woordvoerders van deze bedrijven met in totaal zo'n duizend noordelijke melkveebedrijven.

Zijn zij minder strikt?

Wellicht. Een boer, die anoniem wil blijven, kreeg het advies om de laatste melkbeurt rechtstreeks naar de mestput af te voeren. ,,Daardoor hoefde ik maar melk van een halve dag te laten lopen in plaats van drie dagen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu