Wakker Emmen wil af van term laagopgeleid. 'Dat is toch niet meer van deze tijd?'

De fractie van Wakker Emmen wil af van de term laagopgeleid. ,,Die term kan worden opgevat als een soort diskwalificatie. We zouden daar een ander woord voor moeten zien te vinden’’, zegt fractievoorzitter Aimée van der Ham.

Aimee van der Ham, fractieleider van Wakker Emmen

Aimee van der Ham, fractieleider van Wakker Emmen Foto: Gemeente Emmen

Bij de behandeling van de gemeentelijke begroting stuitte Wakker Emmen meerdere keren op het woord laagopgeleiden. Vanuit de fractie kwamen daar opmerkingen over. ,,Laag heeft voor sommige mensen een negatieve lading’’, zegt Van der Ham. ,,Dit in tegenstelling tot hoog. Maar wat is er laag aan een op de praktijk gerichte opleiding, waarbij vrijwel louter praktische vaardigheden worden aangeleerd?’’

In de begrotingsvergadering van deze week stelde Van der Ham dat de term laagopgeleiden ‘niet meer van deze tijd is’. In vervolg moest er alleen nog maar worden gesproken over praktisch en theoretisch geschoold.

Maar bij nader inzien erkent zij dat dit ook geen termen zijn waar je veel verder mee komt. Want wat zijn mensen met een middelbare opleiding met zowel veel praktijk als theorie dan? En het lager beroepsonderwijs mag dan zijn vervangen door het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, de termen middelbaar beroepsonderwijs en hoger beroepsonderwijs bestaan nog steeds.

Van der Ham: ,,Het is niet makkelijk om alternatieven te bedenken die de lading goed dekken. Maar ik leg me er nog niet bij neer dat die er simpelweg niet zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu