Wandelaars verstoren vogels in natuurgebied Drentsche Aa

Het Loonerdiepje kronkelt zich door het natuurgebied de Drentsche Aa tussen Loon en Balloo. FOTO HILBRAND DIJKHUIZEN

Het Drentsche Aa-gebied is beter toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Maar dat blijkt een averechts effect te hebben: ze hebben al een aantal zeldzame vogelsoorten verjaagd.

Sinds de herinrichting van het gebied in 2016 zijn er nieuwe toegangsregels. Vooral bewoners van Assen-Oost, die op loopafstand van het natuurgebied wonen, profiteren hier gretig van. Maar een deel van de wandelaars maakt nog steeds gebruik van de oude paden, die dwars door het gebied lopen waar de natuur zich juist moet ontwikkelen. Zo verstoren ze vogels, bevers en andere dieren. Daarnaast lijnt niet iedereen zijn hond aan, zoals de bedoeling is. De viervoeters lijken de voornaamste oorzaak van het verdwijnen van vogelsoorten zoals geoorde futen en dodaarzen, doordat ze de dieren laten schrikken.

Dieren beschermen

Volgens boswachter Kees van Son is er geen sprake van onwil, maar weet niet iedereen dat de oude wandelpaden niet meer gebruikt mogen worden. Maar meer borden plaatsen gaat ten koste van de uitstraling van het natuurgebied en is daarom geen optie. Bovendien lezen mensen de bestaande borden onvoldoende. „We hebben op dit moment nog geen oplossing. In ieder geval moet er meer gecommuniceerd worden.”

Het natuurgebied werd heringericht zodat er grote neerslagpieken opgevangen kunnen worden in gebieden die daarvoor geschikt zijn. Dat is nodig vanwege het veranderende klimaat. Staatsbosbeheer legde nieuwe wandelpaden aan en bestaande paden werden verlegd.

Omdat de toegangsregels nog eens te benadrukken organiseerde Staatsbosbeheer begin deze week een informatiebijeenkomst. Maar de avond werd matig bezocht en er kwamen vooral vogelliefhebbers opdagen die de noodzaak van de regels al onderkennen. Van Son broedt nu op andere mogelijkheden om de natuur en de dieren te kunnen beschermen.

Nieuws

Meest gelezen

menu