Wandelaarster in Drents Friese Wold aangevallen door Spaanse Sayaguesa-stier

Sayaguesa-runderen zijn ook wel bekend als de Spaanse ‘sherry-koeien’. Foto Peter van Geneijgen

Een wandelaarster uit Boijl, net over de grens in Friesland, is zondag gewond geraakt toen zij in het Drents Friese Wold werd aangevallen door een Sayaguesa-stier.

Haar echtgenoot Karel Bakx meldt het incident op Facebook. De stier zou zich plotseling hebben omgedraaid en de vrouw op de hoorns hebben genomen. Zij hield een snee in haar gezicht en een grote bloeduitstorting op haar zij over aan de pijnlijke ontmoeting.

Impossante Spaanse stieren

De impossante Sayaguesa’s zijn zwarte Spaanse runderen, die als grote grazers worden ingezet om het dichtgroeien van het open landschap in het Wapser- en Doldersummerveld tegen te gaan.

,,Ze zien er impossant uit, maar de dieren trekken zich weinig van mensen aan’’, schrijft Natuurmonumenten, die het gebied beheert, op zijn website.

Dat was zondag dus wel anders. Eerder zorgden de dieren ook voor overlast, toen ze geregeld op het fietspad stonden en zo kinderen beletten naar school in Diever te fietsen.

Bakx roept op tot maatregelen: ,,Tijd voor een verstandig besluit Natuurmonumenten. Deze Spaanse stieren zijn niet geschikt als grote grazers.’’

‘Eerst overleg, dan actie’

Boswachter Ruud Kreetz van Natuurmonumenten laat in een reactie aan RTV Drenthe weten het incident heel serieus te nemen. ,,Er komt een overleg en naar aanleiding daarvan gaan we kijken wat voor actie we gaan ondernemen’’, aldus Kreetz.

Jelle de Haas, raadslid van Gemeentebelangen in Westerveld, stelde eerder schriftelijke vragen over de overlast die de Sayaguesa-runderen veroorzaken. ,,Inmiddels zijn er wildroosters geplaatst waardoor de dieren niet meer het fietspad kunnen blokkeren’’, aldus De Haas.

Van het nieuwe incident, waarbij de wandelaarster op de hoorns is genomen, is De Haas erg geschrokken. ,,Je kunt je afvragen of het een goede zaak is dat deze runderen in het gebied rondlopen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu