Wantrouwen en frustraties tijdens raadsavond in Eexterveenschekanaal over schade door gaswinning. 'Aan de andere kant van het slootje is het beter geregeld'

Wantrouwend gemompel („daar hou ik u aan”, „Dat is niet waar”) alom in de informatieve raadssessie met bewoners rondom Eexterveenschekanaal over gaswinning en schade. Door complexiteit van ‘gestapelde mijnbouw’ gaat schadeafhandeling er moeizaam.

Op een avond over bodemwinning in Eexterveenschekanaal, gemeente Aa en Hunze, liepen de gemoederen hoog op.

Op een avond over bodemwinning in Eexterveenschekanaal, gemeente Aa en Hunze, liepen de gemoederen hoog op. Foto: DVHN

„Al mijn schademeldingen zijn afgewezen”, vertelt Gijs Botterblom uit Nieuw-Annerveen. „De bevingen van het Annerveense veld worden gewoon niet meegenomen door het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Ik kon ook niet terecht bij het Commissie Mijnbouwschade [die alleen buiten dat gebied oordeelt, red.] omdat ik in het invloedgebied van het Groningenveld woon.” Botterbloms verhaal is exemplarisch, anderen knikken en mompelen instemmend.

Geen fraai voorbeeld, maar ook niet zo gek –benadrukken de aanwezige deskundigen van Instituut Mijnbouwschade Groningen en Commissie Mijnbouwschade – want het gebied bij Aa en Hunze is complex. Door lastige ondergrond en gestapelde mijnbouw (winning uit Groningenveld, kleine velden én zoutwinning door NedMag) is er sprake van een cumulatief effect. Maar daar is de schadeafhandeling niet op ingericht.

Onduidelijkheid

Dat de regelingen voor veel inwoners onduidelijk zijn, moge wél duidelijk zijn. Want zelfs Rian Vogels (Commissie Mijnbouwschade) en burgemeester Anno Wietze Hiemstra kregen samen een woordenwisseling over het te volgen afhandelingsproces dat volgens beide ambtelijke partijen net anders zou liggen. „Het is hier complex”, herhaalt Jan Kees de Pagter namens Instituut Mijnbouwschade Groningen nog maar eens.

Nieuws

menu