Wapse strijdbaar voor behoud basisschool

WAPSE/DWINGELOO Het dorp Wapse is in verhoogde staat van paraatheid. Basisschool de Ten Darperschoele wordt met opheffing bedreigd.

Het nieuws van onderwijsbureau Talent Westerveld in Dwingeloo, dat de school moet fuseren met de openbare basisschool Singelier in Diever, is in het dorp ingeslagen als een bom. Onder de noemer ‘Ten Darperschoele Blijft’ is razendsnel een actie(werk)groep in het leven geroepen en die heeft de afgelopen dagen niet stilgezeten. ,,Wij gaan alle mogelijke alternatieven om de school open te houden onderzoeken. Denk daarbij aan het oprichten van een eigen vereniging of aansluiting zoeken bij een andere stichting voor openbaar onderwijs. Er zijn mogelijkheden voor kleine scholen om te blijven bestaan’’, zegt Liesbeth Joustra van de actiegroep.

Inwoners voelen zich voor de gek gehouden door Talent, het bureau voor openbaar basisonderwijs in Westerveld. ,,Vorig jaar november waren de vooruitzichten nog prima. Volgens Talent komt het leerlingenaantal volgend jaar uit op 32, maar dat is nog lang geen 23, de wettelijke ondergrens die ook Talent hanteert. Bovendien hebben wij zelf ook geteld en komen op 40 kinderen uit.’’

De conclusie van de actiegroep: de cijfers zijn bewust naar beneden bijgesteld, zodat Talent extra geld krijgt om leerkrachten mee te nemen naar de andere school.

Het bericht van Talent dat de dorpsschool met ingang van augustus 2017 moet fuseren met ‘Diever’ betekent volgens de inwoners maar een ding: sluiting. ,,En zover zijn we nog lang niet. Voor de zomer komen we met een overlevingsplan’’, zegt Joustra.

Jan Scholte Albers, directeur van Talent, heeft ‘geen zin’ te reageren op de paniek in het dorp. ,,Het zijn allemaal emoties. Als er nieuws is, meld ik me wel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu