Wat een heerlijke, grote tuin hebben Jan en Gerda Broertjes! Ze laten er mensen die zelf geen tuin hebben nu ook van genieten

Jan Broertjes in zijn tuin. Foto: Gerrit Boer

Jan Broertjes, oud-burgemeester van Midden-Drenthe, en zijn vrouw Gerda hebben een mooie, grote tuin. Die stellen ze nu open voor mensen zonder tuin, die tijdens de coronacrisis ook wel eens van het buiten zijn willen genieten.

Is het verdorie toch al half mei, terwijl de nachttemperaturen eerder aan de winter doen denken! ,,Het heeft vannacht aan de grond wel vijf graden gevroren”, moest Jan Broertjes vaststellen.

In de royaal bemeten tuin, achter zijn woonhuis in buurtschap Klatering bij Beilen, blijkt vrijdagochtend de late kou niet zonder gevolgen te zijn gebleven. Wijzend: ,,Kijk, de dahlia’s zijn zwart geworden. Nou ja, het zijn bollen. Dat komt wel weer goed. En dáár, die varens! Die hebben ook een klap gekregen.”

Gelukkig is voor komende week beter weer voorspeld. Dan kunnen de oud-burgemeester van Midden-Drenthe en echtgenote Gerda ook weer eens geníeten van hun tuin. Het onderhoud gaat altijd door, weer of geen weer, maar je wil ook eens lekker zitten. Met het weiland erbij ligt er een hectare grond rond het huis.

Meer dan voldoende om er niet alleen zelf van te genieten maar dat misschien ook anderen een keer te gunnen, bedachten ze al eens. De coronacrisis heeft dat balletje verder aan het rollen gebracht. Broertjes, die volgende maand 67 wordt: ,,Er zijn ook mensen die in de stad wonen, in de Randstad of wellicht in Emmen of Hoogeveen. Drie hoog achter in een flatje, mogelijk met kinderen, met wie je in deze coronatijd ook nog eens amper de deur uit kunt!”

Vraag en aanbod op Deeltuinen.nl

Toen Broertjes en zijn vrouw onlangs over het initiatief Deeltuinen.nl lazen, hoefden ze niet lang na te denken. Via deze website kunnen woningbezitters hun tuin (deels) aanbieden aan anderen die wat grond betreft minder bedeeld zijn. Geïnteresseerden kunnen zich hier eveneens aanmelden.

De meeste aanbieders wonen in Noord-Holland, waar het initiatief ook is ontsproten. Jan en Gerda Broertjes gingen als eerste schapen over de dam in Drenthe, Groningen en Friesland.

Hun inschrijving is vers. De telefoon staat nog niet roodgloeiend, verklapt de oud-burgemeester die tegenwoordig voorzitter is van de Drentse Fiets4Daagse. ,,Komt door het weer, neem ik aan. Zelf heb ik ook weinig trek om met winterjas aan in de tuin te gaan zitten.”

Vijver met ‘wel honderden vissen’

Die tuin is niettemin al helemaal spic en span. Broertjes wijst drie verschillende terrasjes aan. ,,Daar kunnen wij én anderen plaatsnemen, zonder dat we elkaar in de weg zitten.” In de borders komen de eerste struiken en planten al in bloei en er is een vijver met ‘wel honderden vissen’. In de moestuin kunnen deze zomer de aardbeien worden geplukt.

Kinderen kunnen schommelen en in de zandbak. En - niet te vergeten - de geiten en konijnen knuffelen. Misschien staan de twee hereford koeien, iets verderop in het weiland, ook wel een aai over hun bol toe.

Zodra de temperatuur weer wat oploopt, verwacht Broertjes de eerste belangstellenden. ,,Behalve gezinnen met kinderen, kunnen het bijvoorbeeld ook ouderen zijn. Bij de verzorgingshuizen is nu vaak ook weinig gelegenheid om naar buiten te gaan.”

Randstedelingen hopen hij en zijn vrouw enthousiast te kunnen maken voor de provincie Drenthe. ,,Zodat ze, zodra de crisis wat geluwd is, nog eens terugkomen en ergens een huisje huren.”

‘Een leentuin voor mijn moeder’

Deeltuinen.nl is een initiatief van Annabel Masullo en Martijn Neuvel. ,,Wij zijn elkaar tegengekomen op een website voor corona-initiatieven van de gemeente Hoorn”, legt Masullo uit. ,,Mijn moeder van 79 heeft geen tuin en kwam door corona amper buiten. Twee straten verderop vond ik een ‘leentuin’ voor haar, waar ze heerlijk rustig kan zitten.”

Ze vertelt dat Neuvel in zijn tuin af en toe een kennis en haar zoontje ontving. ,,Het kind kon dan springen op de trampoline. Net als ik dacht hij: dit is een mooi idee om uit te breiden.” Met nóg twee vrijwilligers hebben ze vervolgens Deeltuinen.nl en een Facebookpagina opgezet.

Masullo: ,,Het lijkt ons leuk om dit na de coronacrisis voort te zetten. Bijvoorbeeld voor mensen die op vakantie gaan in eigen land. Die kunnen dan via de site zien of er leuke tuinen zijn waar ze, als ze fietsen of wandelen, een tussenstop zouden kunnen maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu