Wat gebeurt er met de mannen uit Klazienaveen en Weiteveen die worden verdacht van zware mishandeling in Italië? Het OM Noord-Nederland is in elk geval niet ingelicht door de Italiaanse justitie

Deze week werd bekend dat drie jonge mannen uit Weiteveen en Klazienaveen ervan worden verdacht dat ze samen met een vriend uit Hardenberg tijdens hun vakantie aan het Gardameer in Noord-Italië een 18-jarige landgenoot ernstig hebben mishandeld.

Het Gardameer in Noord-Italië.

Het Gardameer in Noord-Italië.

Volgens Italiaanse kranten gebeurde het geweldsincident in Lazise in de provincie Verona. De twee mannen uit Klazienaveen en hun vrienden uit Weiteveen en Hardenberg zouden in de nacht van de mishandeling op 27 juli in hun vakantie-appartement door de politie zijn aangehouden. Na verhoor zijn de vier (20 en 21 jaar) vrijgelaten.

In ziekenhuis behandeld aan verwondingen

De mishandeling van de 18-jarige Nederlander gebeurde volgens de mediaberichten tijdens het uitgaan. De verdachten zouden ruzie hebben gemaakt met het slachtoffer. Toen deze op weg was naar zijn ouders op de camping zou hij door de vier zijn belaagd en tot bloedens toe zijn mishandeld. Het slachtoffer zou in het ziekenhuis zijn behandeld aan verwondingen in het gezicht.

Correspondent Angelo van Schaik meldt in het Algemeen Dagblad dat de mannen waarschijnlijk direct na hun vrijlating naar huis zijn vertrokken. De zaak ligt nu voor onderzoek bij het Openbaar Ministerie in Verona. Zaterdag geeft Van Schaik desgevraagd nog een korte toelichting. De Italië-correspondent vertelt dat hij vrijdagochtend met de carabinieri in Peschiera del Garda heeft gesproken. Dat is de lokale politie.

‘Autoriteiten willen zaak in Italië afdoen’

,,Het is nog niet duidelijk of de vier verdachten worden vervolgd”, zegt hij. ,,Mocht het zover komen: het duurt heel lang voordat in Italië een rechtszaak wordt behandeld.” Van Schaik vertelt dat de autoriteiten hem hebben laten weten dat zij de zaak in Italië willen afdoen.

Woordvoerster Melanie Kompier zegt dat het Openbaar Ministerie Noord-Nederland niet over de zaak is ingelicht door de Italiaanse collega’s. ,,Ik heb het nagevraagd bij onze rechercheofficier. Wij weten ervan door de berichten in de media.” Incidenten in het buitenland worden lang niet altijd gemeld aan de Nederlandse justitie. Dus is het niet verwonderlijk dat het OM Noord-Nederland niet is ingelicht.

Vergelijking met fatale mishandeling op Mallorca

Omdat het in Italië ook gaat om een geweldsincident met Nederlandse verdachten en een Nederlands slachtoffer, wordt al snel de vergelijking getrokken met de fatale mishandeling op Mallorca op 14 juli. Een 27-jarige man werd op het Spaanse eiland door meerdere landgenoten zo zwaar mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. De groep verdachten uit Hilversum en omgeving zou dezelfde nacht meerdere mensen fors hebben mishandeld.

De jonge jongens zijn de volgende dag naar Nederland vertrokken, voor ze door de lokale politie konden worden gehoord. De Spaanse justitie heeft het OM gevraagd om de strafzaak af te handelen, omdat de verdachten, de slachtoffers en de nabestaanden in Nederland wonen. Ondertussen zijn twee verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van doodslag en poging tot doodslag.

Uitgaansgeweld

Ook bij het uitgaansgeweld bij het Gardameer zijn zowel de verdachten als het slachtoffer Nederlands. Maar in het geval van Mallorca gaat het om een levensdelict, een veel ernstigere zaak dus.

In Klazienaveen en Weiteveen lijken weinigen op de hoogte te zijn van het nieuws dat hun dorpsgenoten betrokken zijn bij een mishandelingszaak in Italië. ,,Ik weet van niets”, zegt een man die nauw betrokken is bij de dorpsgemeenschap in Weiteveen. Ook een vrouw reageert uiterst verbaasd. ,,Is dat echt waar? Ik heb er niks over gehoord. Normaal gaan dit soort dingen als een lopend vuurtje door het dorp.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu