Wat is een 'iemenpikkertie'? Leerlingen van het Roelof van Echten College in Hoogeveen krijgen Drentse les: 'Sommigen lachen je uit'

‘Huh, hij kan Drents!’ Verbaasd, maar ook enthousiast reageerden leerlingen van het praktijkonderwijs aan het Roelof van Echten College in Hoogeveen toen hun leraar Marco Boer ze vorig jaar spontaan een reprimande gaf in de streektaal. Er was herkenning en ze vroegen om Drentse les. Sinds vrijdag zijn de streektaallessen een feit.

Arja Olthof geeft Drentse les aan onder andere Keira (groene shirt) op het Roelof van Echtencollege in Hoogeveen.

Arja Olthof geeft Drentse les aan onder andere Keira (groene shirt) op het Roelof van Echtencollege in Hoogeveen. Foto: Gerrit Boer

,,Wat is een rikketik-antrapper?” De 15-jarige Aron uit Hoogeveen wil aan het begin van de les eerst de kennis van Arja Olthof testen. De streektaalfunctionaris van het Huus van de Taol komt hem en een aantal andere leerlingen vandaag lesgeven. ,,Een AED?” vraagt Olthof. Aron: ,,Nee, een pacemaker.”

De toon is gezet, de derdejaarsleerlingen hebben er zin in. Voor de meerderheid is Drents geen vreemde taal, maar dat het een taal op zich is, daar staan ze niet allemaal bij stil. Als Olthof ze vraagt hoeveel talen ze spreken, blijft de 15-jarige Keira uit Zuidwolde steken op één: ,,Nederlands.” Tot ze zich realiseert dat het er twee zijn, met Drents erbij.

Zij en haar vriendin Brenna (ook 15) uit Mantinge vroegen hun leraar Marco Boer uit Dwingeloo vorig jaar om Drentse les. ,,Thuis praten we Drents, maar dat willen we ook graag op school. Waarom? Dat vinden we leuk”, zegt Keira. Onderling praten de vriendinnen meestal Drents, maar op school niet. ,,Sommige kinderen uit Hoogeveen lachen je uit als je Drents praat”, vertelt ze.

‘Waor kom ie weg?’

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's