Wat is er gebeurd met de zes kinderen tijdens jarenlange opsluiting in boerderij Ruinerwold?

De politie onderzoekt de boerderij waar een vader met zijn kinderen jarenlang afgezonderd heeft gewoond. Foto: Marcel Jurian de Jong

Wat is de zes kinderen die, zoals het nu lijkt, negen jaar zijn opgesloten in een boerderij in Ruinerwold aangedaan? Het is een lastige puzzel voor de politie, omdat de jongeren zo lang geïsoleerd zijn van de buitenwereld en hun manier van doen en leven normaal zijn gaan vinden.

Dat heeft plaatsvervangend districtschef Janny Knol van de politie Noord-Nederland donderdagavond in de talkshow Pauw gezegd. Knol kreeg de vraag of de kinderen seksueel misbruikt zijn. De districtschef antwoordde: ,,We hebben het nu in de tenlastelegging tegen de twee aangehouden mannen nog niet meegenomen, omdat we daar ook simpelweg echt nog niets over kunnen zeggen.”

De twee aangehouden mannen zijn de vermeende vader van de jongeren, Gerrit Jan van D. (67) en zijn zakenpartner Josef B. (58). Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. In de zeer afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg in het buurtschap Berghuizen hebben zes volwassen jongeren en hun vermoedelijke vader negen jaar verscholen gezeten. De buurtbewoners en de gemeente wisten niet dat ze bestonden.

Vier meisjes en twee jongens

De verhuurder en de vermeende vader worden allebei verdacht van het medeplegen van mishandeling en vrijheidsberoving van de jongeren in de boerderij. De districtschef vertelde dat het gaat om vier meisjes en twee jongens. De jongvolwassenen hebben tegen de politie gezegd dat Gerrit Jan van D. hun vader is. Ze zouden tussen de 18 en 25 jaar oud zijn. Maar ook dat weet de politie niet zeker, omdat ze bij hun geboorte nooit aangegeven zijn bij de burgerlijke stand. ,,We weten ook niet of de 67-jarige man echt hun vader is. Ook dat moeten we nog onderzoeken.”

Vader had veel gezag, ook na herseninfarct

De vermeende vader en vijf jongvolwassenen werden maandag in een verborgen ruimte van de boerderij ontdekt. De oudste zoon was op dat moment niet binnen. ,,De afgesloten ruimte was vooral bedoeld om de buitenwereld buiten te houden”, zei districtchef Knol. ,,Het was niet zo dat de kinderen zich helemaal niet vrij konden bewegen.” Uit de eerste gesprekken met de jongeren is volgens Knol gebleken dat ze soms wel naar buiten mochten, maar nooit het omheinde terrein af.

Met hulp van deskundigen probeert de politie de jongeren te horen om er achter te komen in hoeverre ze vrijwillig in de boerderij zaten of dat er sprake was van dwang en welke vorm van dwang dan. De vader had een herseninfarct gehad, maar leek nog wel veel gezag over de jongvolwassen kinderen te hebben. ,,Het is duidelijk dat er iets gaande was tussen de man en de jongeren”, zei Knol.

Zijn jongeren wel blij met hun bevrijding?

De bewoners zijn na de inval van de politie door een arts onderzocht, daaruit zijn geen ernstige aandoeningen naar voren gekomen. Of de jongeren blij zijn dat zij uit de boerderij zijn bevrijd, vindt Knol lastig te zeggen. ,,Wat wel aan de orde is, is dat de vader donderdag is aangehouden. Je kunt je voorstellen dat, als je negen jaar met elkaar in zo’n systeem hebt gezeten, de aanhouding een enorme impact heeft.”

De bewoners van de boerderij zijn gevonden, nadat een van hen zondagavond ontsnapt was. Deze 25-jarige man klopte voor hulp aan bij een kroeg in Ruinerwold. De kroegbaas belde de politie. Agenten spraken lange tijd met de man. Maar die nacht is nog geen actie ondernomen. Dat gebeurde pas nadat de politie maandag opnieuw met de man in contact kwam. Vermoedelijk is hij maandag ergens op straat aangetroffen.

Politie is eerder bij boerderij geweest, maar kwam niet binnen

Knol bevestigt verhalen van omwonenden dat de politie al eerder bij de boerderij in Ruinerwold aan de deur is geweest. ,,Agenten zijn daar een paar jaar geleden geweest, omdat er een melding was gedaan dat er mogelijk een hennepkwekerij zat. De meneer, die daar was, wilde de politie niet binnenlaten.” Volgens haar hebben de agenten nog wel aangedrongen. Maar de man bleef weigeren. Een enkele melding is voor de politie onvoldoende om een huis binnen te gaan als de bewoner dat niet wil. Of de meneer een van de twee aangehouden mannen was of iemand anders, werd door Knol niet gezegd.

25-jarige man verblijft op andere plek dan andere bewoners

Voldoende juridische gronden om binnen te treden, waren er maandag wel. De aangetroffen bewoners zijn ondergebracht op een veilige plek. De vermeende vader Gerrit Jan van D. was daar ook bij, tot hij donderdagavond werd gearresteerd. De 25-jarige man, die op het moment van de inval niet aanwezig was, verblijft ergens anders. Waarom is niet duidelijk. De politie gaat vrijdag door met onderzoek in de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. De twee mannen van 58 en 67 jaar worden ook verdacht van witwassen: in het pand zijn tienduizenden euro’s aan contant geld gevonden, waarvan de herkomst niet bekend is.

Nieuws

Meest gelezen

menu