Wat meer ruimte voor terras geeft uitbaters Daler restaurant De Baander wat meer lucht

Normaal gesproken loopt het terras van restaurant De Baander in Dalen tot aan de bloembakken, maar eigenaar Erik Esschendal (groen shirt) mag van wethouder Steven Stegen (geheel rechts) zijn terras uitbreiden tot op de parkeerplaats. Bouwinspecteur Paul Siekman (op de rug gezien) luistert mee. Links Marianne Esschendal en zoon Jarne. Foto: Boudewijn Benting

Horecaondernemers zijn maar wat blij dat vanaf 1 juni de zaken weer open mogen. Maar vanwege de anderhalvemetermaatregel passen er veel minder bezoekers op het gebruikelijke terras. Ook de gemeente Coevorden probeert de horeca uit de brand te helpen.

Dat doet de gemeente door mee te kijken of terrassen tijdelijk groter kunnen, met een uitbreiding op publieke grond. Zoals in Dalen, waar restaurant De Baander een deel van de parkeerplaats bij het terras wil aantrekken.

Verkeersveiligheid

Bouwinspecteur Paul Siekman van de gemeente hoeft over dit verzoek niet lang na te denken. De verkeersveiligheid komt niet in de knel, er zijn geen voet- of fietspaden die dwars door de uitbreiding lopen en eigenaren Erik en Marianne Esschendal hebben overleg gevoerd met belanghebbenden. Dat zijn marktkooplieden, die wekelijks gebruik maken van het parkeerterrein. Maar ook de buren, de kerk. ,,We hebben onderling afspraken gemaakt. Voor zondag, maar ook als er een begrafenis is’’, zegt Esschendal.

Graag ook 30 man in de zaal

,,We moeten elkaar wat helpen’’, zegt Siekman over hoe de gemeente wil oordelen. Maar dat betekent niet dat alles kan. In het restaurant mogen straks maximaal 30 bezoekers. Datzelfde aantal zou Esschendal ook graag in de zaal willen herbergen. ,,We hebben een aparte ingang en een aparte toiletgroep voor de zaal. Als het in bioscopen per zaal mag, waarom dan niet hier?’’ Siekman laat het uitzoeken door een juridisch adviseur van de gemeente.

Op een topdag van De Baander - voor de coronacrisis - zitten 140 mensen in de zaal, 120 in het restaurant en 80 op het terras. Als Esschendal zijn gebruikelijke terras had moeten aanhouden, zouden dat er maximaal 20 zijn vanwege de afstand van anderhalve meter die in acht genomen moet worden. ,,En iedereen móet straks zitten. Gelukkig gaan we met de uitbreiding richting de 80 terrasstoelen.’’

Woensdag is Coevorden aan de beurt

Het is niet de bedoeling dat het gebruikelijke aantal wordt overschreden, waarschuwt wethouder Steven Stegen (BBC2014). Woensdag is Coevorden aan de beurt, waar horecaondernemers de stoelen in hún ideale opstelling klaarzetten. Aan bouwinspecteur Siekman de taak om te oordelen of het zo inderdaad kan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu