Wat staat de binnenstad van Assen deze week te wachten met de TT en de versoepelingen? 'Kans is klein, maar bij grote drukte moeten we mensen toegang tot de stad weigeren'

Er bestaat een kans dat mensen komend TT-weekend de toegang tot de binnenstad van Assen moet worden geweigerd. Hoe druk gaat het worden? De komende dagen gaan gemeente en de betrokken horeca om tafel om de scenario’s door te nemen.

Sfeerfoto's van de TT-nacht in Assen.

Sfeerfoto's van de TT-nacht in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Assen gaat een buitengewoon vreemd weekend tegemoet. Er wordt hoe dan ook geracet op het TT-circuit, zij het met een veel minder groot publiek dan normaal. Geen festival in de binnenstad, maar waar de kroegen vrijdag nog om 22.00 uur de deuren moeten sluiten, is dat een dag later ineens rond middernacht. Mits er op veilige afstand ruimte is, mogen maximaal honderd racefans op een terras zitten.

Het Koopmansplein ligt afgelopen zaterdag nog steeds braak. De fietsen staan rijendik tegen de bouwhekken. Het winkelend publiek probeert de zonnestralen die nog door het wolkendek heenkomen mee te pikken. Even verderop is het dringen geblazen op de markt op de Brinkstraat en de Nieuwehuizen. Wat als daar komende zaterdag nog een paar duizend racefans bijkomen, op zoek naar een afzakkertje?

‘We bereiden ons overal op voor’

„Laten we voorop stellen dat iedereen welkom is in de binnenstad”, zegt Martin de Bruin, woordvoerder van de gemeente Assen. „Maar het is heel simpel: de richtlijnen worden landelijk bepaald. Die schrijven een maximum van gasten per terras. Vol is vol, hoe jammer het ook is.” Komende week gaat de gemeente samen met de horecazaken in de binnenstad peilen of er extra maatregelen nodig zijn. De Bruin: „We bereiden ons overal op voor.”

Vorig jaar was er weliswaar geen race en geen TT-festival, toch besloot de horeca die vrijdag eerder te sluiten door de massale drukte. „Al was de regelgeving toen heel anders”, vertelt Ronald Obbes, voorzitter van de Asser afdeling van Horeca Nederland. Kroegen mochten toen tot ver na middernacht open. „Toch bloeit die TT-sfeer altijd op in dat ene weekend. Dat brengt een bepaalde druk op de binnenstad. Al moet daarvoor het weer ook meezitten.” Dat lijkt vooralsnog bewolkt met af en toe een spat regen.

Extra mobiele horeca? Geen optie

Wat extra mobiele horeca om toegestroomde mensen tevreden te stellen? Helaas onmogelijk, denkt Obbes. „Ook al zet je daar wat tafels en stoelen om heen, het zorgt voor extra reuring. Dan loop je de kans dat er nóg meer mensen naar Assen komen. Er is dan misschien wel genoeg ruimte voor, het is nu nog geen optie.”

Dolende racefans die nergens terecht kunnen, moeten dan toch elders hun heil zoeken. „Die kans achten we niet groot”, beredeneert Obbes. „Maar we houden er rekening mee groepen mensen de stad uit moeten leiden of heel misschien zelfs de toegang tot de binnenstad moeten weigeren. Al krijgen we die signalen vanuit de ondernemers totaal niet.”

‘Fans die nu op de tribune zitten, zijn die hards

Sander ten Bosch, organisator van het TT-festival, ziet dat ook niet snel gebeuren. „11.500 bezoekers is echt wat anders dan de 105.000 mensen die normaal gesproken naar Assen komen in het raceweekend. Bezoekers moeten er behoorlijk veel voor doen. Het is onder de huidige omstandigheden niet ‘even leuk naar de baan toe’. Komend weekend is wat meer voor de échte, diehard fans. Die trekken na die tijd niet met duizenden naar de stad.”

Er zit voor velen nog even niets anders op dan wachten tot volgend jaar. „En dit jaar nog even plezier maken voor de tv”, zegt Ten Bosch. „Hopen dat het volgend jaar weer op de tribunes of rondom het circuit kan. Helaas, helaas, helaas...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu