Hoe het mislukte experiment van een generaal wel degelijk heeft bijgedragen aan onze omgang met het armoedevraagstuk | Podcast De Koloniën aflevering 5 (slot)

Johannes van den Bosch woonde jarenlang op huis Westerbeek in Frederiksoord. Foto: DVHN

Met de Koloniën van Weldadigheid loopt het niet goed af. Een faillissement wordt op het nippertje afgewend als de strafkoloniën in 1859 worden overgenomen door de Nederlandse staat. Toch wordt het gedachtegoed van generaal Van den Bosch nu erkend met een Unesco-status. Wat zou Van den Bosch daar zelf van hebben gevonden?

In de laatste aflevering van de Podcast de Koloniën blikken Stef en Leonie terug op de afgelopen tijd. Hoewel de Koloniën op het eerste gezicht een mislukt experiment lijken, heeft Johannes van den Bosch met zijn ideeën wel degelijk zijn steentje bijgedragen aan hoe we nog altijd omgaan met het armoedevraagstuk.

De Koloniën is gemaakt door DVHN-verslaggevers Leonie Sinnema, Stef Bekhuis en Renate Winkel. In de vijfdelige podcast duiken de makers in de Koloniën van Weldadigheid, inmiddels benoemd tot Unesco werelderfgoed. Hoe was het om daar als armoedzaaier te leven? Welke sporen uit het verleden vind je er nu nog terug? En wat kunnen we er 200 jaar later eigenlijk van leren? Ze gaan op zoek naar de erfenis van dat revolutionaire plan van die bevlogen generaal: de Maatschappij van Weldadigheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu