Waterbedrijf Vitens roept op zuinig te zijn met water. Waarom kan het niet zomaar voor extra drinkwater zorgen?

Volgens waterbedrijf Vitens worden tijdens de zomer miljoenen liters extra drinkwater gebruikt. Foto: NDC/ Egbert Voerman

Volgens waterbedrijf Vitens worden tijdens de zomer miljoenen liters extra drinkwater gebruikt. Mensen tappen nu eenmaal meer water af als het warm is. Het bedrijf ziet echter ook dat mensen door de coronacrisis massaal grote (opzet)zwembaden vullen.

Vitens, dat onder meer voor de regio Meppel verantwoordelijk is, vraagt dan ook om extra zuinig te zijn met water. Maar waarom regelt het eigenlijk geen grotere capaciteit?

Eigenlijk is het antwoord daarop simpel te geven. Vergunningen. Diverse provincies verstrekken een vergunning aan Vitens, waarin staat hoeveel grondwater het ieder jaar mag oppompen.

Nou, direct naar de provincie om een ruimere vergunning aan te vragen.

Zo makkelijk de vergunning verruimen gaat ook niet. Waterbedrijven zijn niet de enige die gebruikmaken van grondwater. Ook landbouw, industrie en de natuur zelf gebruiken grondwater. Indien er extra water wordt gebruikt door waterbedrijven, dan gaat dat ten koste van de natuur en de landbouw.

Een andere manier om extra capaciteit te realiseren, is door extra productielocaties te bouwen, of bestaande voorzieningen uit te breiden. Maar dat duurt wel een tijdje. Jaren. En het is een flinke investering. O ja, en er is nog iets: Vitens vindt (het constant) uitbreiden geen duurzame oplossing.

Wat is dan wel een goede oplossing?

Samen met provincies, waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werkt Vitens aan een nieuw, duurzaam watersysteem. De focus komt op het vasthouden van neerslag, zodat er tijdens droogte nog genoeg is. Momenteel is het namelijk zo dat het watersysteem is ingericht op het afvoeren van water, niet op het vasthouden ervan.

Wordt het water nu dan niet opgevangen?

Jazeker wel. Alleen kan dat voor ongeveer één dag. Vitens slaat water op in zogenaamde reinwaterkelders. Een reservoir. Daar zit genoeg water in voor één dag. Uitbreiden lijkt geen optie, want langer opslaan kan wel, maar dat doet Vitens liever niet. Dat zou ten koste gaan van de kwaliteit. Het komt hierop neer: dat het uitbreiden van die reservoirs alleen van toepassing is, als dat water echt elke dag wordt gebruikt. En eigenlijk komt het nauwelijks voor dat zo’n reservoir helemaal nodig is. Dus die capaciteit is al groot genoeg.

Kan het water opraken?

Ja, dat kan. Gebeurt het vaak? Nee, dat niet. Gebeurt het wel, of dreigen de reservoirs leeg te raken, dan zul je dat vooral merken aan je kraan. Daar komt dan minder water uit.

Waarom spoelen we het toilet door met drinkwater? Kan dat niet anders?

Dat is volgens Vitens ook niet per se nodig. En bij enkele nieuwbouwwijken is men al aan het nadenken om het toilet te spoelen met regen- of douchewater. Maar zover is het in de meeste gevallen nog niet. Dus tot die tijd is de oproep: gebruik de bespaarknop. Als het kan.

En voor de rest: wees gewoon zuinig met water. Vitens benadrukt dat water drinken en handen wassen geen enkel probleem is. Daar zit het ’m echt niet in. Het gaat vooral om de grote waterverbruikers: een groot opzetzwembad, een douche, een auto wassen.

Nieuws

Meest gelezen

menu