Waterleidingbedrijf snijdt laatste banden met Indonesië door

Deze maand nog verbreekt het Drentse drinkwaterbedrijf WMD de laatste banden met Indonesië. De aandelen in de laatste drie bedrijven worden verkocht.

Een gesloten waterflesjesfabriek van WMD op Ambon.

Een gesloten waterflesjesfabriek van WMD op Ambon. Foto DvhN

Het is het sluitstuk van een affaire waarbij WMD miljoenen euro’s verloor door activiteiten in Indonesië. B en W van de gemeente Tynaarlo, aandeelhouder van WMD, stuurden de gemeenteraad deze week een brief over deze transactie.

Voeten in aarde

De verkoop van de aandelen in PT Air Manado, PT Air Dream Succes (Ambon) en PT Sorong heeft heel wat voeten in aarde gehad. Al in 2016 besloot WMD zich uit Indonesië terug te trekken en zijn de eerste activiteiten van de hand gedaan.

Maar het kostte WMD grote moeite kopers te vinden voor de aandelen. Ze probeerde die te verkopen aan gemeenten in Indonesië, maar dikwijls bleek de onwil van de lokale burgemeesters een groot struikelblok. Zij hebben in Indonesië een belangrijke stem in het kapittel.

Uiteindelijk is WMD er in geslaagd een particulier te vinden die de aandelen overneemt, de heer Joko Suroso. Hij wil de aandelen vervolgens doorverkopen, wat hem dus geld kan opleveren. Het levert echter ook een risico op als dit niet lukt. WMD waardeerde de waarde van de activiteiten in Indonesië in 2017 al af op nihil.

Volgens de gemeente Tynaarlo vindt de overdracht op 29 oktober plaats. „WMD kan zich dan weer richten op drinkwaterlevering, de kerntaak van het bedrijf”, schrijft het college aan de raad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu