Waterschap Drents Overijsselse Delta: veel minder graafschade aan dijken door honden en muizen

Graafschade door honden - Foto: WDODelta

In 2020 hebben honden en muizen veel minder graafschade aan dijken veroorzaakt. Dat maakte Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) woensdagmiddag bekend.

Het waterschap controleert elke najaar hoe de dijken de winterperiode ingaan. Hieruit blijkt dat de schade aangericht door honden en muizen sterk is afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Muis en muskusrat

‘Wat deze keer echt opvalt, is de enorme afname van muizen’, vertelt Wijnand Evers, waterkeringbeheerder bij WDODelta. In het voorjaar merkte het waterschap al dat de muizenpopulatie op een aantal locaties afnam. Toch bleef op een aantal locaties de overlast bestaan, maar ook daar is nu een flinke afname te zien. De muskusraat veroorzaakte dit jaar opnieuw minder schade.

Droogte

Wel is de droogte van voorgaande jaren nog steeds terug te zien op de dijken. Het waterschap heeft op zo’n honderd plekken te maken met droogteschades. Dit is te zien aan de kale plekken en aan de verandering in vegetatie. ‘We zien al wel herstel, maar blijven de plekken monitoren. Voor de plekken die nog onvoldoende hersteld zijn, hebben we een noodplan’, meldt Evers. De meeste schade is inmiddels hersteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu