Waterschap Hunze en Aa's stelt per direct beregeningsverbod voor boeren in (en LTO Noord baalt ervan)

Waterschappen stellen eerste sproeiverboden in ANP

Waterschap Hunze en Aa’s heeft een beregeningsverbod ingesteld voor een deel van het werkgebied. Het verbod voor beregening uit oppervlaktewater geldt van 07.00 uur tot 19.00 uur.

Volgens het waterschap verdampt er veel water door het droge warme weer.

Omdat er ook volop wordt beregend door boeren om hun gewassen van water te voorzien, loopt Hunze en Aa’s tegen de grenzen van ‘de aanvoercapaciteit aan’. ,,Met het vooruitzicht dat dit weertype de komende week aanhoudt, is het nodig om zuinig om te gaan met het beschikbare water”, stelt Cora Kuiper van het waterschap.

Permanent beregeningsverbod

Het verbod geldt grofweg om het gebied van de Drentse Veenkoloniën, Westerwolde en voor de omgeving van Stadskanaal en Veendam. In het stroomgebied van de Drentsche Aa geldt een permanent beregeningsverbod uit oppervlaktewater.

Het beregeningsverbod van nu gaat met name over oppervlaktewater. Kuiper: ,,Dus het beregenen vanuit de sloot. De peil van het grondwater is nu nog wel binnen de marge omdat het de afgelopen periode best veel heeft geregend.”

Maar waarom dan eigenlijk niet een verbod voor de gehele dag? Volgens het waterschap verdampt er minder water in de avond en in de nacht. Toch vraagt Hunze en Aa’s wel om enige terughoudendheid van de boeren: ,,Niet meer beregenen in ‘s avonds en ‘s nachts dan strikt noodzakelijk”, zegt Kuiper.

LTO Noord reageert 'verbolgen en verbaasd'

De agrarische ondernemersvereniging LTO Noord zegt 'zeer verbolgen en verbaasd' te zijn. Volgens de vereniging komt het besluit plotseling en ontbreekt een goede onderbouwing. Ook hadden de boeren graag vooraf overleg met het waterschap gevoerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu