We beleven de zonnigste lente ooit

Kinderen spelen aan de rand van het Nije Hemelriekje in Gasselte. Foto: Archief DvhN Foto: Jaspar Moulijn

Deze lente gaat de boeken in als de zonnigste lente ooit. Het record van 712,7 zonuren uit 2011 is vandaag verbroken. De komende dagen blijft het zonnig en dus loopt het aantal zonuren over de meteorologische lente nog verder op.

Inmiddels staat de teller op 713,6 zonuren. ,,Het gaat om een landelijk gemiddelde, regionaal heeft de zon nog veel meer geschenen. Zo heeft meetpunt De Kooy bij Den Helder zelfs al ruim 750 zonuren kunnen noteren", legt weerman Alfred Snoek van Weerplaza uit.

Na vandaag hebben we nog zes, veelal zonnige dagen te gaan. Als op 1 juni de zomer begint, zijn er waarschijnlijk nog meer dan 50 uur bijgeschreven. Snoek: ,,Dankzij die extra uren van de komende dagen gaan we het record uit 2011 verpulveren.”

Uitzonderlijk

Hoe uitzonderlijk zonnig de lente kan worden, blijkt wel als Snoek het lijstje erbij pakt van zonnigste zomers in ons land. Met 837,5 uur zonneschijn, staat 1976 fier bovenaan. Echter, het voorjaar van 2020 maakt kans om in de top vijf zonnigste seizoenen ooit terecht te komen. ,,Daarvoor moet onder andere de zonnige zomer van vorig jaar en die van 2018 worden verslagen en die kans is best aannemelijk", aldus Snoek.

Een ‘normale’ lente levert gemiddeld een kleine 520 uur zon op. Het geeft nog maar eens hoe extreem zonnig de lente van 2020 is. In 2019 kwam de het aantal zonuren op 593. Die lente werd door het KNMI al als zeer zonnig bestempeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu