Initiatiefnemer zonnepark Sleen: We kunnen niet 11 hectare grond afgraven en verplaatsing is ook geen optie

Op dit veld achter huizen in de nieuwbouwwijk Broekveld in Sleen komt het zonnepark, tegen de zin van Hans ten Hooven, Peter Ludwig en Willem Hartman (vlnr). Foto DvhN

De initiatiefnemer van het zonnepark in Sleen ziet geen mogelijkheden het plan dusdanig aan te passen dat omwonenden hun bezwaren laten vallen.

Volgens Jeroen Prummel van Solar Proactive uit Tynaarlo is het onmogelijk de grond af te graven, zodat de panelen lager komen te liggen. ,,Het gaat om liefst 11 hectare. Afgraven zou een gigantisch bouwkundige ingreep zijn, met zeer hoge kosten’’, zei Prummel.

‘Bij verplaatsing vervallen subsidies’

Ook verplaatsing van het zonnepark naar een andere locatie is volgens hem onmogelijk, omdat toegekende subsidies dan vervallen. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) denkt eveneens dat om die reden de kans op een andere plek nihil is. ,,Ik wil niemand blij maken met een dooie mus, want net als Solar Proactive hebben wij altijd die boodschap gekregen. Maar ik zal nog eens navraag doen’’, zei hij dinsdagavond.

Solar Proactive had onlangs al toegezegd dat de maximale hoogte van de zonnepanelen wordt verlaagd van 2,5 naar 1,5 meter. Het dorp Sleen kan bovendien jaarlijks rekenen op 15.000 euro gedurende de looptijd van het park. Vijf gebouwen krijgen gratis zonnepanelen en inwoners van Sleen kunnen goedkoop zelf zonnepanelen aanschaffen.

Drie inwoners van Sleen namen het initiatief om het zonnepark voor hun neus tegen te houden. De tegemoetkomingen van Solar Proactive brengen de drie niet op andere gedachten. Hun bezwaar is ondertekend door 78 personen, verdeeld over 47 adressen.

Impasse

Solar Proactive werd vorig jaar verrast door de weerstand, temeer omdat er volgens Prummel bij twee informatieavonden geen enkele wanklank viel te bespeuren. Pas op de derde klonk er protest. ,,Het is jammer dat we de bezwaren niet eerder hebben gehoord. Dan hadden we nu niet in een impasse gezeten.’’

Raadsfracties houden kruit droog

Ook Prummel zegde toe nog eens navraag te doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over verplaatsing van het zonnepark. De raadsfracties willen eerst dat antwoord horen, voordat ze hun oordeel geven.

Over twee weken komt het zonnepark opnieuw aan de orde, dan in de gemeenteraad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu