We mogen het terras weer op. Zo zit je straks in Drenthe met een hapje en een drankje in de zon

Vanaf 1 juni mogen we weer in de zon met een hapje en drankje voor onze neus op het terras zitten. Maar hoe ziet dat eruit in Drenthe? Een rondje door de provincie

Volop actie dinsdagmiddag in het hartje van Assen. Horecaondernemers maken zich klaar voor het nieuwe terrasseizoen in coronatijd.

,,Pff”, zucht Rob de Boer, ,,het afbreken van het terras in maart ging een stuk sneller en makkelijker dan opnieuw opbouwen.’’ De uitbater van Zusjes de Boer op de Markt in hartje Assen was gistermiddag met een aantal manschappen bezig parasols te plaatsen.

Aan de overkant van de weg gaat bij pizzeria Bella Italia de hogedrukspuit over het terras. Ook bij Bodega Manolitos, Lodewijk Napoleon en Isola Bella wordt druk gewerkt. Terwijl nog onzeker is wat kan en mag. Er ligt een verzoek bij de gemeente om stoelen en tafels te mogen plaatsen op looppaden tussen de terrassen en de horecagelegenheden. Assen wikt en weegt: er komt meer bij kijken dan alleen ruimte volstouwen. Hulpdiensten moeten toegang houden en er gelden laad- en lostijden voor bevoorraders.

Een ander plan is gebruik te maken van de Kop van de Vaart. Hier willen Grand Café ‘t Wapen, Villa Tapas en het Pannenkoekenschip samen het terras uitbaten Probleem: het personeel moet wel de straat oversteken met drankjes en hapjes.

Op de Brink neemt restaurant & grandcafé Liff vast een voorschotje op de waarschijnlijk toegestane uitbreiding. Het terras is een eind het plein op geschoven en met bloembakken afgezet. Twee andere geliefde pleisterplaatsen, Hotel de Jonge en Heeren Hofsteenge, werken ook hard aan ‘op anderhalve meter-terrassen’. Assen is er bijna klaar voor.

Emmen is voorbereid

Op verscheidene plekken in Emmen zetten horecabedrijven de afgelopen dagen hun tafels en stoelen buiten. Niet om al klanten te kunnen ontvangen, maar om te kijken hoe de terrassen in deze coronatijd het best ingericht kunnen worden. Het gebeurde onder meer bij De Zwetser aan het Marktplein. ,,We kunnen veel minder klanten ontvangen, maar we zijn dolblij dat we weer open kunnen’’, zegt bedrijfsleider Nienke Tip.

De Zwetser is de afgelopen weken flink onder handen genomen. Er werd onder meer geschuurd, geverfd en gelakt. ,,Niet erg om te doen, maar mijn hart ligt natuurlijk veel meer bij het echte horecawerk’’, zegt Tip. Haar collega Maureen Stuulen schat dat er tussen de tien en vijftien tafels minder op het terras kunnen staan dan gebruikelijk. De breedte van het terras is hetzelfde gebleven, wel wordt voor het pand iets meer ruimte gebruikt.

Ambtenaren van de gemeente reisden dinsdag langs de horecabedrijven om zaken door te spreken. Dat gebeurt vrijdag opnieuw. Maandag om twaalf uur mogen de terrassen open. Wat betreft Emmen beginnen de horecabedrijven op zijn vroegst zondagavond met de opbouw van het terras. De gemeente realiseert zich dat er inmiddels zoveel coronavoorschriften zijn, dat mensen onbedoeld wel eens in de fout kunnen gaan. ,,Ons beleid is dan ook om bij overtredingen niet meteen boetes uit te delen, maar mensen te waarschuwen. Dat werkt tot nu toe heel goed.”

Groot, groter, grootst!

Wat als je eigenlijk geen ruimte hebt bij je zaak, maar vlak ernaast wél? Op een groot parkeerterrein of op een weiland bijvoorbeeld. Dan bouw je daar een enorm pop-up terras. Zo ontstaat aan de Verbindingsweg tussen Drouwenermond en Drouwenerveen het ‘Gruwelijk Boergondisch terras’ op de plek waar gewoonlijk ieder jaar het Boerenrockfestival plaatsvindt.

In Westerbork opent ‘Het grootste pop-up terras van Drenthe’ achter zalencentrum Meursinge. En als je dan toch de ruimte hebt, dan zorg je ook voor eettentjes, biertafels én hippe strandstoelen die het echte festivalgevoel moeten geven.

Tijdelijk extra ‘lucht’ in Dalen

Coevorden probeert de horeca uit de brand te helpen, nu er vanwege de anderhalvemetermaatregel veel minder bezoekers op het terras passen dan gebruikelijk. Dat doet de gemeente door mee te kijken of terrassen tijdelijk wat groter kunnen, met een uitbreiding op publieke grond.Gisteren werd hiernaar gekeken in Dalen, waar restaurant De Baander een deel van de parkeerplaats bij het terras wil aantrekken.

Bouwinspecteur Paul Siekman van de gemeente hoeft over dit verzoek niet lang na te denken. De verkeersveiligheid komt niet in de knel, er zijn geen voet- of fietspaden die dwars door de uitbreiding lopen. De eigenaren Erik en Marianne Esschendal hebben bovendien goed overlegd met belanghebbenden. Dat zijn de marktkooplieden die wekelijks gebruikmaken van het parkeerterrein en de ‘buren’: de aanpalende kerk. ,,We hebben onderling afspraken gemaakt. Voor zondag, maar ook als er een begrafenis is’’, zegt Esschendal.

,,We moeten elkaar wat helpen’’, zegt Siekman over hoe de gemeente wil oordelen. Maar dat betekent niet dat alles kan. In het restaurant mogen straks maximaal dertig bezoekers. Datzelfde aantal zou Esschendal ook graag in de zaal willen herbergen.

,,We hebben een aparte ingang en een aparte toiletgroep voor de zaal. Als het in bioscopen per zaal mag, waarom dan niet hier?’’ Siekman laat het uitzoeken door een juridisch adviseur van de gemeente.

Op een topdag van De Baander zitten – in tijden dat er geen coronacrisis heerst – 140 mensen in de zaal, 120 in het restaurant en 80 op het terras. Als Esschendal zijn gebruikelijke terras had moeten aanhouden, zouden dat er maximaal 20 zijn vanwege de afstand van anderhalve meter die in acht genomen moet worden. ,,En iedereen móet straks zitten. Gelukkig komen we met de uitbreiding aardig in de richting van de 80 terrasstoelen.’’

Het is niet de bedoeling dat het gebruikelijke aantal wordt overschreden, waarschuwt wethouder Steven Stegen (BBC2014).

Vandaag is Coevorden aan de beurt, waar horecaondernemers de stoelen in hún ideale opstelling klaarzetten. Aan bouwinspecteur Siekman de taak om te oordelen of het zo inderdaad kan.

Hier en daar handdesinfectiestations

Hoe en waar de terrassen in het centrum van Hoogeveen precies komen te staan, is in de loop van deze week duidelijk. Maar de Stichting Centrummanagement verwacht vanaf 1 juni volop mogelijkheden voor horecaondernemers om – tijdelijk – met ruimere terrassen de veilige afstand van anderhalve meter te kunnen waarborgen.

Volgens secretaris Janny Schenkel krijgt de gemeente uiterlijk morgen een totaalplan voor de horeca in de Hoogeveense binnenstad. ,,Ik verwacht dat de gemeente geen grote ingrijpende maatregelen hoeft te treffen’’, zegt Schenkel. ,,We profiteren er nu van dat Hoogeveen brede winkelstraten heeft. De Hoofdstraat en Schutstraat bieden volop mogelijkheden.’’

Op een aantal locaties komen zogeheten handdesinfectiestations. Ook elders in de gemeente zijn horecaondernemers druk met de nieuwe indeling van terrassen. De gemeente wordt overstelpt met aanvragen voor ruimere mogelijkheden. De horeca mag – in overleg en als het haalbaar is – gebruikmaken van de openbare ruimte die direct bij het café of restaurant ligt, zo heeft de gemeente Hoogeveen laten weten.

Meppel: veiligheid voorop

De uitbaters in Meppel horen morgen van de gemeente of ze hun terrassen tijdelijk mogen uitbreiden. Het lijkt erop dat het overgrote deel die ruimte ook gaat krijgen.

Een overleg tussen de Meppeler Handelsvereniging (MHV), de gemeente en de Meppeler Eventdesk heeft heeft dit mogelijk gemaakt. ,,We proberen het voor iedereen goed te doen”, zegt Gino Spijkerman van de Eventdesk. ,,Maar het staat voorop dat we niet expliciet reclame willen maken. Dus niet: ‘kom allen naar Meppel!’ Volgens Spijkerman kunnen zo’n 80 tot 90 procent van de horecaondernemers hun grenspaaltjes tijdelijk verzetten.

En dat is ook noodzaak, klinkt het uit de monden van de zaken zelf. ,,Waar ik eerst zeventien tafeltjes kon neerzetten, mochten dat er met de anderhalvemetermaatregel maar zeven staan, waaraan ook nog minder mensen zouden mogen zitten”, zegt Jaap de Boer van Herberg ’t Plein. Hij verwacht dat hij er zo’n 60 vierkante meter bij krijgt. ,,We moeten nu dus aan de bak, maar daardoor kunnen we vanaf maandag weer doen wat we leuk vinden.”

Bij Oasis, gevestigd aan het Kerkplein, kunnen ze niet wachten. ,,Als we de ruimte krijgen die we willen, kunnen we nog 130 mensen verwelkomen, waar het er eerst 160 waren. Maar we hebben er hoe dan ook weer enorm veel zin in, het heeft lang geduurd.”

De regeling is in eerste instantie voor twee weken, waarna er wordt geëvalueerd. ,,Veiligheid voorop”, zegt Spijkerman. ,,Het betekent niet dat het per se tot september zo blijft. De ondernemers, de politie en de gemeente blijven het monitoren.” Op het terras mag iedereen na een gezondheidscheck komen aanwaaien. Binnen moet gereserveerd worden.

Terrasuitbreiding op de Groene Brink in Norg

Norg Arnold Zwaneveld van het café Zwaneveld in Norg kijkt uit naar 1 juni. Zijn eigen terras voor de deur gaat weer open met twaalf tafels nen daarnaast breidt hij uit met twaalf tafels op de Groene Brink. Het personeel moet wel de weg over om te bedienen, maar Zwaneveld denkt dat dit weinig problemen oplevert.

Met de uitbreiding hoopt hij het jaar nog een beetje goed te maken, vooral nu alle evenementen zoals de Fiets4daagse en het Concours Hippique wegvallen. ,,We streven ernaar eind december quitte te spelen, geen winst en geen verlies.’’ In de quarantainetijd heeft Zwaneveld geen afhaalmenu’s of andere services aangeboden zoals veel horecagelegenheden deden.

Wel is het pand geschilderd en is de zolder opgeruimd. ,,We hebben allemaal klussen zelf gedaan waar we normaliter iemand anders voor zouden vragen.’’ Of het terras volkomt ,is niet de vraag: de stoeltjes die hij neerzette voor de vrijwilligers die de bomen snoeiden deze week, werden bij het even verlaten van de plek al ingenomen door wielrenners en andere bezoekers.

,,Eigenlijk mag het natuurlijk zondag pas, maar ik heb hem even laten zitten en zijn broodje laten opeten. Ik heb wel verteld dat het eigenlijk niet de bedoeling is.’’ Zwaneveld heeft verder maar één wens: ,,Dat het in de zomer mooi weer is natuurlijk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Coronavirus
menu