Afscheid van oud-wethouders Vos en Giethoorn in Hoogeveen: 'We voelden ons soms net huisarts'

De oud-wethouders Gert Vos (ChristenUnie) en Erik Giethoorn (CDA) van Hoogeveen hebben maandag -online- afscheid genomen. Terugblik op een intensieve, bewogen periode, op een ‘echt collegeteam’ waarbinnen ‘nooit een wanklank’ viel.

De oud-wethouders Erik Giethoorn en Gert Vos (rechts) nemen digitaal afscheid. Links presentator Serge Vinkenvleugel.

De oud-wethouders Erik Giethoorn en Gert Vos (rechts) nemen digitaal afscheid. Links presentator Serge Vinkenvleugel. Foto: Gerrit Boer

Een dik uur nog was het digitale hoofdpodium voor de twee wethouders die afgelopen zomer, toen het college was gevallen, aanbleven en op de winkel pasten. In de videoverbinding traden Gert Vos en Erik Giethoorn op via de main stage ..

Dat stond tenminste boven het beeld. Kun minder , zou je denken.

De ene (Vos) was vroeger het liefst dominee of beatle geworden, de ander (Giethoorn) is groot liefhebber van symfonische rock. Ze trokken maandag een internetpubliek van -op het hoogtepunt- 185 mensen.

Roerige maanden

Giethoorn en Vos zijn beiden ruim zes jaar wethouder geweest en daarvoor al vele jaren raadslid. Hoewel hun politieke loopbaan een veel langere periode omspande, kon presentator Serge Vinkenvleugel niet om de laatste roerige zes maanden heen.

In juni van dit jaar spatte de coalitie van Gemeentebelangen, CDA en ChristenUnie uit elkaar. Twee wethouders van Gemeentebelangen, Jacob van der Heide en Erwin Slomp, stapten op.

Daardoor viel het college. Maar Vos en Giethoorn bleven aan boord ‘om de boot goed in de haven te brengen.’

Verstoorde verhoudingen

In dat laatste tumultueuze half jaar was het college vooral toeschouwer, stelden de oud-wethouders. Volgens Giethoorn zaten de verstoorde politieke verhoudingen en de polarisatie in de gemeenteraad, niet binnen het college.

Daar was de sfeer goed, zo werd nog maar eens herhaald. Goed, er waren wel pittige gesprekken. ,,Maar’’, benadrukte Vos, ,,er is nooit een wanklank gevallen.’’ In koor: ,,We waren écht een team.’’

Lont in kruitvat

Volgens beiden heeft het college nog geprobeerd om de verbinding tussen fracties weer tot stand te brengen. ,,Maar’’, constateerde Giethoorn, ,,als de lont in het kruitvat zit, komt die er niet meer uit.’’

Ze voelden zich over het algemeen erg happy in hun wethouderschap. Vos vond het zelfs een droombaan. Het gedwongen afscheid noemde hij ‘traumatisch’. Warme, hartelijke bijdragen in een aangeboden boek las Vos pas veel later. ,,Ik kon het eerst niet aan.’’

Krassen

Naast de mooie of bijzondere momenten zoals de huldiging van sterspeelster Vivianne Miedema, de contacten met zusterstad Martin en Leeds (in het kader van Jong Hoogeveen) en de voltooiing van projecten, waren er ook krassen op ziel.

Een boze cliënt van een zorginstelling spuugde Giethoorn in 2017 in zijn gezicht. Vos bracht de tragische dood van het meisje Sharleyne in herinnering. Zij werd op 8 juni 2015 dood gevonden onderaan flatgebouw De Arend.

Bejegening

Ook wees hij op de bejegening van bestuurders, waarbij de grenzen van fatsoen soms (ver) overschreden worden. Ongewenst bezoek in de tuin, bijvoorbeeld, ‘om te laten zien dat ze zo dichtbij durven te komen.’ Vos maakte het mee.

De terugkerende spreekuren, de vele gesprekken in de kamers van de wethouders; behalve wethouder waande het tweetal zich ook in een andere functie. ,,We voelden ons soms net huisarts’’, typeerde Vos. ,,Ik vroeg wel eens: bent u ziekenfonds verzekerd of particulier?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu