Wedeka detacheert 40 mensen bij Hoornstra

Wethouder Francis Boen

Het werkvoorzieningsschap Wedeka detacheert sinds deze maand veertig medewerkers bij infrabedrijf Hoornstra in Nieuw-Buinen.

De groep wordt voor een periode van 10 jaar ingezet voor groenonderhoud binnen de gemeente Stadskanaal. Wedeka, de gemeente Stadskanaal en Hoornstra hebben dit onlangs met elkaar afgesproken. De Wedeka-medewerkers komen onder de vleugels van B&M Groenvoorziening, een dochterbedrijf van Hoornstra. Het aannemersbedrijf heeft een groenonderhoudscontract met de gemeente Stadskanaal afgesloten.

Wethouder Francis Boen (PvdA) van de gemeente Stadskanaal noemt de detachering ‘een goede ontwikkeling'. ,,Dit is ook een goed signaal richting de overige werknemers.'' Per 1 januari is de nieuwe Participatiewet van kracht, die geen nieuwe instroom in werkvoorzieningschappen zoals Wedeka en Synergon toestaat. De vijf betrokken gemeenten, naast Stadskanaal zijn dat Veendam, Vlagtwedde, Menterwolde en Borger-Odoorn, hebben vorig jaar in het Akkoord van Westerlee afgesproken om Wedeka en Synergon om te bouwen tot een nieuw bedrijf. Als gevolg daarvan moet 60 procent van de huidige 3000 medewerkers voor 2018 bij marktpartijen zijn ondergebracht. Met de detachering van veertig mensen is een eerste stapje gezet.

Sociaal-maatschappelijk steentje

Volgens Boen gaat het om een proefproject, dat op termijn navolging krijgt volgens de wethouder zitten er al enkele bedrijven op het vinkentouw om ook medewerkers van de schappen in te lenen. Naast groenonderhoud kan onder meer worden gedacht aan schoonmaakwerkzaamheden en postbezorging. ,,Over namen doe ik vooralsnog geen uitspraken. Wel hopen we binnen onafzienbare tijd meer van dit soort successen te boeken.''

Directeur Ben Timmermans van Hoornstra hoopt met de detachering een sociaal-maatschappelijk steentje bij te dragen. ,,Bovendien voldoe ik op deze manier zelf ook aan de normen van de Participatiewet.'' Volgens Timmermans is het de bedoeling dat de bovengemiddeld presterende Wedeka-medewerkers doorstromen naar een ander bedrijf binnen de Hoornstra-groep. ,,Dit kan bijvoorbeeld recycling zijn, maar ook wegenbouw.'' De opengevallen plekken binnen het team groenonderhoudsmedewerkers worden vervolgens weer aangezuiverd met nieuwe sw-krachten. ,,Het volume houden we structureel op veertig mensen.''

 

Nieuws

Meest gelezen

menu