Wedstrijd tussen Emmen en JOS Watergraafsmeer stilgelegd nadat supporter donkere speler uitscheldt voor 'Zwarte Piet'

Foto: ANP

Het ging een kwartier voor tijd helemaal mis bij de competitiewedstrijd tussen Emmen en JOS Watergraafsmeer in de hoofdklasse A van het zondagvoetbal. Een bezoeker uit Emmen schold vanaf de tribune speler Richmond Bossman van JOS uit voor ‘Zwarte Piet’. Bossman ging verhaal halen, waarna er een enorme chaos ontstond.

Volgens de 'supporter' van Emmen was een opgeheven middelvinger van Bossman de aanleiding om luidkeels 'Zwarte Piet' te roepen. Bossman reageerde meteen hevig gepikeerd en snelde helemaal uit het veld geslagen in de richting van de tribune. ,,Wie heeft dat geroepen’’, schreeuwde de verdediger van de club uit Amsterdam.

Geknokt, geduwd en geschreeuwd

De buiten zijn zinnen geraakte Bossman sprong vervolgens over de afrastering gevolgd door een handvol donkere medespelers en zocht de man in kwestie op. In een mum van tijd werd er geknokt, geduwd en luidkeels geschreeuwd.

Bestuursleden van Emmen en andere bezoekers susten vervolgens de strijd enigszins, maar de emotie was nog lang niet voorbij De chaotische taferelen waren aanleiding voor scheidsrechter Sven Spaan om een afkoelingsperiode van een kwartier in te lassen. In het laatste kwartier bleven verdere ongeregeldheden uit.

De man die de scheldwoorden had uitgeroepen verklaarde aan het bestuur van Emmen dat de scheldwoorden zomaar uit zijn mond waren gefloept en dat hij erg spijt had van zijn onbezonnen daad. Hij bood tijdens de afkoelingsperiode zijn excuses aan het elftal van JOS, maar moest op last van voorzitter Peter Bouws van Emmen het sportpark onmiddellijk verlaten. ,,Ik heb de man in kwestie tot aan zijn auto begeleid. We schamen ons als vereniging heel diep’’, verwoordde de voorzitter het gevoel bij Emmen. ,,We gaan ons als bestuur beraden hoe we dit gaan aanpakken.’’

Triest gevoel

De speler in kwestie Richmond Bossman was na afloop weliswaar wat gekalmeerd, maar hield toch een heel triest gevoel aan het incident over. ,Ik voel me diep gekrenkt. Ze mogen we uitschelden voor klootzak, maar zeker in deze tijd komt uitschelden voor ‘Zwarte Piet’ extra gevoelig over. We begonnen vooraf nota bene met een minuut stilte tegen rassendiscriminatie op het voetbalveld.’’

Voor scheidsrechter Spaan zat er niets anders op om de partij even af te blazen. ,,Door die commotie op de tribune kon ik niet anders. Ik ga de KNVB hier zeker over inlichten’’, aldus de leidsman.

Speler Janiek Arends verwoordde het gevoel van de spelersgroep van Emmen: ,,We schamen ons als spelersgroep heel diep. We hebben dit zeker niet zien aankomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu