Weer een nieuw schoolgebouw bij het stadion van FC Emmen: in 2022 is het dubbel feest voor de Thriantaschool

De Thriantaschool in Emmen bestaat in 2022 een halve eeuw. De leerlingen kregen in die jaren op meerdere plekken les, maar nooit in een gloednieuw gebouw. In het jubileumjaar gaat dat veranderen.

Zo gaat het nieuwe schoolgebouw nabij het Emmer voetbalstadion eruit zien. Medio volgend jaar wordt het pand opgeleverd.

Zo gaat het nieuwe schoolgebouw nabij het Emmer voetbalstadion eruit zien. Medio volgend jaar wordt het pand opgeleverd. Illustratie: KRISTINSSON I ARCHITECTEN

De Thriantaschool is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en jongeren. Nabij het voetbalstadion wordt medio dit jaar begonnen met de bouw van een nieuw onderkomen voor de afdeling voortgezet onderwijs. ,,Het gaat hierbij om zo’n honderd leerlingen van 12 tot en met 20 jaar, die woonachtig zijn in een straal van pakweg dertig kilometer rond Emmen’’, zegt locatiedirecteur Sarah-Lotte Kartner.

De leerlingen krijgen nu les in een gebouw dat in 1975 verrees ten behoeve van de toenmalige Willem-Alexanderschool in de wijk Bargeres. Inmiddels is dit pand aan de Zuidlaarderbrink niet alleen zwaar verouderd, het sluit ook niet aan bij het moderne onderwijs. Kortom, de hoogste tijd voor een andere jas. Het wordt een nieuwe jas, voor de verandering. Een gebouw bij het voetbalstadion, dat helemaal past bij de school, deze tijd en de leerlingen die ernaartoe gaan.

De Thriantaschool ontstond in 1972 door de samenvoeging van groepen leerlingen van de Dennenschool (protestants-christelijk), de Paulusschool (katholiek) en de Haagjesschool (openbaar). De eerste periode werd lesgegeven in een noodgebouw aan de Baander in het Emmer centrum, daarna volgde de verhuizing naar een leegstaande school aan de Valtherzandweg in de wijk Emmermeer. In 1997 verhuisde de Trianthaschool naar de Zuidlaarderbrink, opnieuw naar een leegstaand schoolgebouw.

In 2017 kwam uit een onderzoek naar voren dat het niet verstandig was om in dit pand nog te investeren. ,,Nieuwbouw was het advies’’, zegt clusterdirecteur Anne Koopman. De keus viel op een perceel nabij het voetbalstadion, langs de straat Oude Meerdijk. Het gebied is makkelijk en snel met taxibusjes te bereiken en ook de aanwezigheid van het overdekte zwembad Aquarena wordt als een pluspunt gezien. ,,Daar staan meerdere scholen, waarmee wij samen kunnen werken. Ik denk in dit verband aan Pro Emmen en Atlas, ook scholen voor speciaal onderwijs.’’

Emmen legde in 2018 voor nieuwbouw alvast 3,7 miljoen euro op de plank. Uiteindelijk valt uitvoering van het plan aanmerkelijk duurder uit: 5,7 miljoen euro. ,,Dat had te maken met gestegen bouwkosten, maar ook met nieuwe wetgeving waaraan wij moesten voldoen’’, verduidelijkt wethouder Raymond Wanders (PvdA). Emmen ging in zee met architectenbureau Kristinsson uit Deventer. Het bureau ontwierp in Emmen ook het kindcentrum in de wijk Emmerhout, met daarin twee basisscholen, kinderopvang en de bibliotheek.

Het nieuwe pand van de Trianthaschool gaat bestaan uit twee bouwlagen en de leerlingen kunnen er na de zomervakantie van 2022 in. De scholieren van het voortgezet onderwijs van de Thrianthaschool, welteverstaan. De 63 kinderen in de basisschoolleeftijd blijven vooralsnog in de wijk Bargeres, in een oud schoolgebouw aan de Balingerbrink. Ook voor hen zal een oplossing moeten worden gezocht, want dit pand heeft eveneens zijn beste tijd gehad. Wanders: ,,Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze school zou verhuizen naar de Catamaran aan de Wendeling in de wijk Angelslo. In dit schoolgebouw was in 2017 nog voldoende ruimte. Maar dat is nu niet meer het geval.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu