Weer incident in 'veiligelandersbus' tussen Emmen en Ter Apel: FNV gaat politici streng toespreken

De maat is vol voor buschauffeurs na het zoveelste incident in de ‘veiligelandersbus’ tussen Emmen en Ter Apel. De gedupeerde chauffeur en de FNV gaan politici streng toespreken.

In bussen van Qbuzz veroorzaken asielzoekers uit als veilig te boek staande landen veelvuldig overlast. De chauffeurs zijn dit helemaal beu.

In bussen van Qbuzz veroorzaken asielzoekers uit als veilig te boek staande landen veelvuldig overlast. De chauffeurs zijn dit helemaal beu. Foto: Frits Poelman

Maandag stapten er weer enkele passagiers in de bus die geen mondkapje op hadden en evenmin wilden of konden betalen voor hun rit. Het ontaardde in een vechtpartij in de bus. De chauffeur moest via de noodknop hulp inroepen. Hij is ontdaan door het incident, dat gemeld is bij districtsbestuurder Edwin Kuiper van de FNV.

VVD wil debat

Toevalig praat een commissie van Provinciale Staten in Drenthe op voorspraak van de VVD-fractie woensdag over de veiligheid in de bussen die tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel heen en weer rijdt. Kuiper en de betreffende chauffeur zullen daar het woord voeren. Daar wonen veel asielzoekers uit landen die als veilig te boek staan. Woensdagavond spreekt Kuiper in bij een raadsvergadering van de gemeente Westerwolde.

Het zit de chauffeurs erg dwars dat de afgelopen jaren enkele maatregelen zijn afgeschaald die de overlast moesten verminderen. Zo is het aantal toezichthouders (BOA’s) verminderd en rijdt ook een speciale pendelbus voor asielzoekers minder frequent.

De chauffeurs voelen zich door de betrokken instanties van het kastje naar de muur gestuurd. De provincies Groningen en Drenthe zijn als aanbesteder verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, het Rijk is verantwoordelijk voor het asielzoekerscentrum en dan heeft de gemeente Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum ook nog een verantwoordelijkheid. In plaats van gezamenlijk de schouders te zetten onder een oplossing, verwijzen de instanties veelvuldig naar elkaar, is ook de klacht van de FNV.

Qbuzz was dinsdagochtend nog niet voor commentaar bereikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu