Weet jij wat er met Pasen wordt gevierd? En wat hebben eieren ermee te maken? Vijf vragen

Jezeus stierf aan het kruis.

Onder gelovigen geldt Pasen als het belangrijkste christelijke feest. Wat wordt er gevierd? Waar komt de paashaas vandaan? Wat hebben eieren en paasvuren met Pasen te maken? Vijf vragen en antwoorden over Pasen.

Wat is Pasen?

Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus uit de dood. Op Goede Vrijdag sterft hij aan het kruis, drie dagen later herrijst hij.

Met zijn dood neemt hij de zonden van de mensheid op zich.

Waarom vieren we twee paasdagen?

Die tweede dag danken we aan de kerk. Christelijke feestdagen hebben in principe allemaal een religieuze en een sociale betekenis. Al in de middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor het houden van een tweede feestdag.

In 1618 werd bepaald dat Kerstmis, Pasen en Pinksteren ook op maandagen werden gevierd. Pas vanaf 1815 zijn de maandagen in het hele land een officiële vrije dag geworden.

Wat heeft de paashaas met Pasen te maken?

 

De paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen, een oude Germaanse stam. Hier deden allerlei mythes de ronde zoals die over de godin Ostara. In één van die overleveringen wordt geschetst hoe een klein meisje een gewond vogeltje vindt. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld.

Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het... in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen. Daarmee is de herkomst van de geverfde paaseieren en de chocolade eitjes ook direct gedeeltelijk verklaard

In Duitsland en Engeland heet Pasen respectievelijk Ostern en Easter . Die namen zijn te herleiden op de naam van deze godin. Het Nederlandse Pasen is weer afgeleid van het Joodse Pascha-feest.

Waarom eten we eieren met Pasen?

Het ei wordt traditioneel beschouwd als een symbool van wedergeboorte. En daar draait het paasfeest om. Jezus Christus stond immers op uit de dood.

Waar komen de paasvuren vandaan?

 

Het paasvuur is een vreugdevuur of een ritueel vruchtbaarheidsvuur. Dit soort vuren worden al ver voordat het Christendom zich verspreidt aangestoken. Het paasvuur wordt gezien als een christelijke invulling van het licht van Pasen. Het vuur wordt ook beschouwd als een symbool van de overwinning op de dood door Christus' Verrijzenis. Vanwege de coronapandemie worden paasvuren in 2021 niet toegestaan.

Dit verhaal is een bewerking van een eerdere publicatie in april 2020

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu