Wegen in Hoogeveen steeds slechter: toename schadeclaims

De gemeente Hoogeveen krijgt steeds meer schadeclaims als gevolg van de slechte staat van wegen. Vanaf 2017 is tot dusver al een bedrag van 136.000 euro aan gedupeerden uitgekeerd. Het gaat om materiële- en letselschade.

Steeds meer wegen in Hoogeveen verkeren in een slechte staat

Steeds meer wegen in Hoogeveen verkeren in een slechte staat Foto: BOUDEWIJN BENTING

Een en ander blijkt uit de deze week gepresenteerde gemeentebegroting van Hoogeveen. Maar liefst 20 procent van alle wegen, fiets- en voetpaden in deze gemeente zit onder het wettelijk onderhoudsniveau.

Bezuinigingen

Dat komt vooral door eerdere bezuinigingen op wegenonderhoud. Gevolg is dat het plaveisel steeds meer gaten en scheuren vertoont. Wegen worden minder veilig en de schadebedragen lopen op.

In 2017 keerde Hoogeveen 33.000 euro aan schades uit, in 2018 was dit 35.500 euro. Vorig jaar bedroeg het uitgekeerde schadebedrag 35.700 euro, maar er lopen nog twee letselschadezaken.

Veel letselschades

Tot oktober 2020 stond de teller al op 31.550 euro. Maar volgens de gemeente zijn nog meerdere zaken in behandeling. Opvallend is het toegenomen aantal letselschades: dit jaar al negen gevallen. Daarbij kunnen schadebedragen aanzienlijk oplopen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt gemeenten dat er problemen kunnen ontstaan rond de eigen aansprakelijkheidsverzekering als blijkt dat schades aan wegen het gevolg zijn van achterstallig onderhoud. Ook kan het leiden tot forse premiestijgingen.

Onvoldoende geld

Hoogeveen moet in totaal zo’n 3,9 miljoen vierkante meter verharding onderhouden. Uit een inventarisatie van de onderhoudstoestand blijkt dat meerderde wegen volledig moeten worden vervangen. Maar daar is onvoldoende geld voor.

Om het achterstallige onderhoud toch (gefaseerd) in te lopen wil het college jaarlijks ruim acht ton extra beschikbaar stellen.

Desondanks duurt het nog zeker tien tot twaalf jaar voordat alle wegen weer van een aanvaardbaar niveau zijn, zo schat het college in. In het Wegenbeheersplen 2019-2023 werd uitgegaan van vijf jaar.

Noodreparaties

Dat betekent dat het straatbeeld de komende jaren eerst nog verslechtert voordat verbetering zichtbaar wordt. ,,Als de schades aan deze wegen in de tussenliggende periode een gevaar opleveren voor de weggebruiker dan wordt vanuit het exploitatiebudget een noodreparatie uitgevoerd’’, schrijven B en W.

Op 26 november debatteert de raad over de begroting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu