Vier maanden na stevige discussie in gemeenteraad Tynaarlo is nog altijd weinig animo voor tiny houses in Vries-Zuid

De gemeenteraad van Tynaarlo mag dan de wens hebben om in Vries-Zuid zogeheten tiny houses te verwelkomen, tot op heden heeft nog niemand zich gemeld met goede plannen.

De gemeente heeft al wel een impressie gemaakt van hoe de nieuwe wijk er uit zou kunnen zien.

De gemeente heeft al wel een impressie gemaakt van hoe de nieuwe wijk er uit zou kunnen zien. Illustratie: gemeente Tynaarlo

„Er heeft zich nog niemand gemeld voor de realisatie van tiny houses voor de derde witte vlek’’, laat de perswoordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. „Soms worden we wel door mensen gebeld die een kavel willen om één tiny house te realiseren. Die willen er dan meteen een, maar wij willen in Vries-Zuid tiny houses alleen als totaalproject voor meerdere huisjes realiseren. Anders gaat het heel raar ogen.’’

Dat laatste was in maart tijdens een discussie in de gemeenteraad ook het betoog van wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo): „Ik kan niet één kaveltje toewijzen en dan maar hopen dat die andere vijf verkocht worden.’’

Niemand heeft daarvan gebruik gemaakt

Volgens woordvoerder Frank Geene kunnen belangstellenden zich nog wel steeds melden bij de gemeente. „Zodat wij hun informatie kunnen doorgeven aan een eventuele ontwikkelaar die ze als project wil gaan realiseren. Maar nog niemand heeft daarvan gebruik gemaakt.’’

De lokale fracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks in de gemeente verweten Kraaijenbrink en de gemeente in april een zekere mate van laksheid voor wat betreft het omarmen van andere, creatieve woonvormen voor Vries-Zuid.

Projectontwikkelaar WVG uit Meppel gaat in Vries-Zuid 24 van de beoogde 75 nieuwe huizen bouwen en woningcorporatie Woonborg twaalf. Vijftien kavels gaat de gemeente rechtstreeks aan particulieren verkopen, die naar eigen inzicht een huis kunnen bouwen.

Daarnaast had het bouwplan drie ‘witte vlekken’. Voor twee daarvan wordt gekeken naar seniorenwoningen. De derde leek te worden ingevuld door WVG met zes starterswoningen. Maar meerdere partijen wilden ‘meer creativiteit’ en aandacht voor onder meer tiny houses .

Meerdere beroepsschriften bij de Raad van State

Tegen het bestemmingsplan zijn meerdere beroepsschriften ingediend bij de Raad van State. Omwonenden van het nieuwbouwplan lieten vorig jaar zomer al weten de gang naar de hoogste bestuursrechter te zullen maken, nadat een heel ‘participatieproces’ niet had opgeleverd wat ze hoopten.

De Raad van State heeft inmiddels bij de gemeente aangegeven de kwestie niet binnen zes maanden te kunnen afhandelen. De gemeente gaat er van uit dat er eind dit jaar nog wel een uitspraak wordt gedaan.

De bezwaren richten zich met name op het globale karakter van het bestemmingsplan. Volgens bezwaarmakers biedt dat te weinig bescherming tegen een ‘te hoge bebouwingsdichtheid’. Aan huurwoningen en creatieve woonvormen zou volgens omwonenden sowieso geen behoefte zijn.

Daarnaast is bezwaar gemaakt tegen verwachte verkeersdrukte, het kappen van bomen en de geplande wadi, een alternatief voor een vijver. Een wadi is een soort greppel die het regenwater afvoert van daken en straten, maar de omwonenden denken dat de grond daar helemaal niet geschikt voor is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu