Welke groep jongeren in Emmen organiseert binnen een jaar vier nieuwe coole evenementen? Bibliotheek Emmen heeft er 10.000 euro voor over

Stroom. Screenshot: filmpje Bibliotheek Emmen

Welke groep jongeren tussen 16 en 24 jaar in Emmen lukt het om binnen een jaar vier succesvolle evenementen te organiseren en daarmee 10.000 euro verdienen? De plaatselijke bibliotheek gaat deze week via het nieuwe project Stroom naar ze op zoek en houdt op dinsdag 12 oktober audities.

Volgens directeur Nicole Stiekema laten jongeren het afweten bij activiteiten van de bibliotheek, terwijl ze tegelijkertijd klagen dat er niets ‘cools’ te doen is in Emmen.

,,Is onze programmering dan niet cool genoeg? Of doen we iets anders verkeerd? Allebei, zo bleek. En daarom gooien we het roer om en geven we jongeren alle ruimte om zelf toffe dingen te organiseren.”

De bibliotheek biedt de mogelijkheid en het team van jongeren bedenkt en organiseert. ,,Zo hopen we samen een dijk van een jaar te programmeren, waarbij de jongeren zich ook nog eens bij ons gaan thuis voelen.”

Vijf tot maximaal twaalf jongeren

Stroom gaat bestaan uit vijf tot maximaal twaalf jongeren en worden ondersteund door Stiekema’s collega’s Alys Wouda (25) en Jasha Minkjan (32). Zij komen wekelijks op een vast tijdstip een uur bijeen om samen om dingen te verzinnen en organiseren.

Inspiratie deden de initiatiefnemers op bij Vers, het jongerenpanel van Forum Groningen.

‘Wij laten ons verrassen en kijken wat het beste team en idee is’

,,Tijdens de audities dagen we de jongeren uit om het meest wilde, toffe event te verzinnen voor de maand december dat je maar kunt bedenken”, zegt Alys. ,,Denk aan een Sinterklaasfeest 2021-stijl dat heel Nederland een jaar later gaat nadoen, een midwinterfeest waar jongeren vanuit het hele land op af komen, een Wim Hof pool-party in de Rietplas waar de nieuwjaarsduik bij in het niet valt of misschien hebben ze simpelweg behoefte aan een stilte-retraite.”

Jongeren verzinnen en presenteren. ,,Wij laten ons verrassen en kijken wat het allerbeste team en idee is. We hopen dat veel jongeren zich aanmelden voor de audities en dat we daaruit een heel tof team kunnen samenstellen met jongeren die allemaal hun eigen fascinaties, skills en kijk op de wereld hebben.”

Jongeren kunnen zich voor de audities aanmelden tot zondag 11 oktober 16.00 uur via de website van Stroom .

Nieuws

Meest gelezen

menu