'Welkom in de mooiste brasserie van Noord-Nederland'

Museumdirecteur Harry Tupan in de nieuwe brasserie van het Drents Museum. Links zittend architect Peter Bos. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het Drents Museum opent donderdag na een flinke maar snelle verbouwing de deuren van de nieuwe bar en brasserie Pingo. Een spectaculair, licht en modern gebouw, dat lijkt te zweven tussen de Asser historie.

„Welkom in de mooiste brasserie van Noord-Nederland”, lacht Harry Tupan. Hij straalt als hij de nieuwe horecagelegenheid van ‘zijn’ Drents Museum laat zien. „We trekken al jaren steeds meer bezoekers. Café Krul, ons museumcafé, was eigenlijk veel te klein. Nu hebben we een waardige ontmoetingsplek waar je goed kunt eten en drinken. Ik ben ongelofelijk trots op het resultaat.”

Extreem contrast

Dat laatste is niet zo gek. De spectaculaire uitbreiding van het museum vormt een moderne verbinding tussen de oude Abdijkerk uit de zeventiende eeuw en het negentiende-eeuwse Gouvernementsgebouw. Door het gebruik van hoge glazen wanden en de witte vloeren, muren en plafonds heb je als bezoeker het idee dat je buiten op een historische binnenplaats staat. Waar het ‘oude’ tussengebouw veel aan het oog onttrok, zet deze nieuwe uitbreiding die prachtige historische gebouwen juist in het zonnetje.

En dat is precies wat architect Peter Bos van Sax Architecten voor ogen had. „Dit museum bestaat uit een mix van verschillende gebouwen uit verschillende periodes, met allemaal hun eigen historische details. Deze moderne uitbreiding moet daar een extreem contrast mee vormen, maar is wel complementair. Eenvoud in het nieuwe gebouw tegenover het zeer gedetailleerde in de oude gebouwen.”

De benedenverdieping van de uitbreiding is het terrein van brasserie Pingo. Op de bovenverdieping, die door het glaswerk en het goede gebruik van licht half lijkt te zweven, bevindt zich een nieuwe zaal voor bijeenkomsten, vergaderingen en trouwerijen. In totaal heeft de verbouwing, die in maart begon, zo’n 1,8 miljoen euro gekost. De helft betaald door het museum zelf, de provincie Drenthe legde de rest bij.

Gratis toegang op openingsdag

Donderdag kunnen de eerste museumbezoekers in de brasserie plaatsnemen. Op deze openingsdag is het Drents Museum van 11.00 tot 20.00 uur geopend en gratis toegankelijk voor iedereen die vooraf online tickets besteld met kortingscode ‘pingo’.

Nieuws

Meest gelezen

menu