Werkgroep zwembad Plons van Visio Vries: Wat kost exploitatie bad nu werkelijk?

Wat kost de exploitatie van het bedreigde zwembad Plons van Visio De Brink in Vries nu werkelijk? Dat willen de werkgroep van verontruste ouders en stichting Vrienden van de Brink van de directie weten.

Ranomi Kromowidjojo maakte in 2016 de tussenstand bekend van de actie om zwembad Plons van Visio De Brink te redden.

Ranomi Kromowidjojo maakte in 2016 de tussenstand bekend van de actie om zwembad Plons van Visio De Brink te redden. Foto: Marcel Jurian de Jong

De werkgroep met ouders en bewindvoerders van bewoners, zogeheten cliëntenvertegenwoordigers, heeft rapporten van de directie van Visio De Brink gekregen, maar daaruit valt volgens werkgroeplid Corien Dijkstra niet direct te halen wat het verwarmde zwembad voor de meervoudig visueel gehandicapte bewoners daadwerkelijk kost. ,,We hebben de papieren doorgespit en zijn nieuwe vragen voor de directie aan het inventariseren.”

In juni kwam naar buiten dat de directie het zwembad Plons op 1 oktober wilde sluiten, omdat het bad te duur en te onderhoudsgevoelig was. De mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel en leidde tot grote woede bij ouders van de gehandicapte bewoners en de stichting Vrienden van De Brink. Te meer daar het bad in 2016 voor acht ton is gerenoveerd, na een grote publieksactie voor het behoud van Plons. Het zwembad sluiten vijf jaar na de opknapbeurt, stuit op veel onbegrip.

Cliëntenraad en ondernemingsraad niet betrokken bij besluit

Bovendien had de directie verzuimd de cliëntenraad en de ondernemingsraad van Visio De Brink mee te nemen in haar besluit. Daarop keerde de directie op haar schreden terug en stelde de sluiting per 1 oktober uit. Er werd een werkgroep van cliëntenvertegenwoordigers ingesteld om te kijken of de zwembad toch behouden kan blijven.

Belangrijk is dat de exploitatiecijfers van zwembad Plons boven water komen. De directie schermt met rapporten van de BAM en Althea, maar doet geheimzinnig over wat het kost om het bad open te houden, zegt voorzitter Willem Dijkstra van de stichting Vrienden van De Brink, ooit opgericht voor de bouw van zwembad Plons in 1974 en daarna betrokken bij meerdere renovaties van het bad.. ,,Er is geroepen dat de exploitatie 3 ton per jaar kost, maar na de renovatie zijn er ook bedragen van 1,4 ton genoemd. Wij krijgen daar maar geen duidelijkheid over.”

Afspraak Vrienden met controller en beheerder gebouwen

De Vrienden van De Brink hebben volgens Dijkstra binnenkort een afspraak met de gebouwenbeheerder en controller van Koninklijke Visio, de koepel waaronder Visio Vries valt. Het steekt hem nog steeds dat er vijf jaar geleden acht ton in het zwembad is gepompt en dat het bad nu niet meer uit kan. ,,Je had toen toch ook kunnen zien dat het bad niet te exploiteren was? De exploitatie is van 3 naar 1,4 ton gaan, is ons destijds voorspeld. Als het nu nog 3 ton is, is ons destijds een rad voor ogen gedraaid.”

Woordvoerster Nicole Bijen van Visio zegt dat de directie vragen en voorstellen van de werkgroep afwacht. Eind oktober zouden de voorstellen er moeten liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu