Werkstraf geëist tegen motordieven Assen

Ze zijn verantwoordelijk voor een reeks inbraken in Assen en omgeving, waarbij motoren, scooters en gereedschap is gestolen.

Dat zei de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Assen over drie verdachten van 20 en 22 jaar. De mannen gaven toe dat ze in het voorjaar van 2014 samen vier inbraken hebben gepleegd op campings en bij schuren van particulieren. Ze hebben scooters, crossmotoren en gereedschap gestolen.

De drie woonden toen nog in Assen. In de nacht van 5 op 6 april sloegen ze toe bij een camping in de buurt van het TT-circuit. Van een familie werd een scooter gestolen met een tas waarin ook een portemonnee zat. Uit een voortent werd een motor ontvreemd. ,,Ik heb eerst zelf op de scooter rondgereden”, zei de oudste verdachte. ,,Daarna is-ie verkocht.”

De daaropvolgende weekenden sloegen ze opnieuw toe. Zo zijn in de nacht van 16 op 17 april aan de Talmastraat uit een schuur drie crossmotoren gesloten. De gedupeerden deden aangifte. Maar ze zijn via Facebook ook zelf op zoek gegaan naar de gestolen motoren. Uiteindelijk is de moeder van een 20-jarige verdachte met haar toenmalige schoondochter naar de bestolen familie gestapt. ,,Ik had mijn ex-schoonzusje verteld dat de motoren in het bos lagen. Zij heeft dat aan de familie verteld.” De motoren lagen inderdaad in het bos.

De oudste van de drie wordt ook verdacht van een inbraak bij het Verkeerspark in Assen. Ook zou hij in 2012 en 2013 meerdere diefstallen hebben gepleegd. De man is verder gepakt voor wapenbezit en een stichten van een brandje. Net als de medeverdachten is hij ondertussen uit Assen vertrokken. De afgelopen twee jaar is hij niet meer in aanraking geweest met de politie.

De man is vertrokken naar familie in Muntendam, een medeverdachte woont in een studentenhuis in Groningen en de derde verdachte bij zijn vader in Malden. Alle drie werken ze in de autotechniek of volgen ze een opleiding op dat gebied. De officier van justitie heeft werkstraffen tussen de 120 uur en 200 uur geëist. Ook moeten ze de schade van gedupeerden vergoeden. De 22-jarige is verminderd toerekeningsvatbaar. De officier vindt hij ambulant behandeld moet worden. Uitspraak over twee weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu