Werkstraf voor automobilist die frontale botsing veroorzaakt op N34 bij Dalen (vrouw ernstig gewond)

De plek van het ongeval op de N34, ter hoogte van afslag Dalen.

,,Het ongeval op de N34 bij Dalen heeft diepe sporen achtergelaten bij de slachtoffers”, zei de rechtbank in Assen donderdag. De veroorzaker van het ongeval, een 28-jarige automobilist uit Zwartemeer, is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een jaar rijontzegging (helft voorwaardelijk).

Bij de door de Zwartemeerder veroorzaakte frontale botsing op 13 december 2018 raakte de 42-jarige Christel Peters uit Coevorden ernstig gewond. Zij liep een groot aantal botbreuken op in haar gezicht en haar lichaam. De vrouw, die als bijrijder in de tegemoetkomende auto zat, is een oog verloren en zal waarschijnlijk haar hele leven rolstoelafhankelijk blijven.

Tijdens de zitting twee weken geleden zei de automobilist dat hij zich niets kon herinneren van het ongeval. De man kon niet verklaren waarom hij op een recht stuk weg over de doorgetrokken streep naar de linker weghelft ging en daar ook bleef rijden. Zijn auto botste frontaal op de auto van de tegenligger. Die auto werd bestuurd door Marc Slagter uit Coevorden. Zijn vriendin Christel zat naast hem en achterin zaten twee kinderen.

Volgens de rechtbank heeft de man uit Zwartemeer aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden en daardoor het ernstige ongeval veroorzaakt. ,,Hij is kort na het passeren van het viaduct naar links gaan sturen en is op de linker weghelft blijven rijden terwijl het tegemoetkomende verkeer naderde. Nabij de linkerberm zijn de auto’s op elkaar gebotst. De automobilist heeft meerdere verkeersfouten gemaakt.”

Geen aanval

De rechtbank stelt dat geen sprake was van zogeheten verontschuldigbare onmacht. Volgens zijn advocaat kan de verdachte zich tot op de dag van vandaag niet verantwoordelijk voelen, omdat hij zich niets van het ongeluk kan herinneren. De Zwartemeerder heeft in het verleden vaak epileptische aanvallen gehad, maar de afgelopen drie jaar niet meer. ,,Hij is in het ziekenhuis onderzocht. Daaruit blijkt dat hij geen aanval had gehad.”

Waarom de man dan wel zonder reden op de verkeerde weghelft terechtkwam, blijft een raadsel. De strafmaat is volgens de rechtbank gebaseerd op de landelijke oriëntatiepunten binnen de rechtspraak. ,,Gezien de ernstige gevolgen voor het slachtoffer zijn er geen redenen om daarvan af te wijken.”

Nieuws

menu