Werkstraf voor houden hennepplantage onder seksclub

Werkstraf voor houden hennepplantage onder seksclub

Een 47-jarige man uit Erm is dinsdagochtend veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De man hield een zelfgebouwde hennepkwekerij onder de grond van zijn bordeel, Club Continental, in De Kiel. Ook moet hij 3638 euro betalen – de winst van een eerdere oogst – en 13.312 euro aan gestolen stroom terugbetalen.

Ondergrondse gang

In januari 2014 vonden agenten van de politie de ondergrondse plantage met zo'n duizend hennepplanten. De 47-jarige ex-bordeelhouder groef met een shovel en een kleine graafmachine een groot diep gat en bouwde daar een volledig ondergrondse plantage. Het ging om een zeer professionele kwekerij. Via een schuurtje en een manshoge ondergrondse gang van ongeveer 15 meter konden de vier compartimenten van elk 7 meter diep met duizend planten worden gevonden.

Coniferenhagen, struiken en een vijver rustten allemaal op het dak van de kwekerij. Slechts een zandlaag van dertig centimeter zit er tussen de bovengrond en het dak van de kwekerij.

 

Volgens de man had hij nog maar een keer eerder geoogst. ,,Met mijn hand op m'n hart'', bezwoer hij. Daar zou hij 18,5 kilo hennep aan hebben overgehouden. Die verkocht hij voor 64.750 euro. Hoewel er ook bedragen tijdens de politieverhoren waren genoemd van rond de 150.000 euro.

De kosten die werden gemaakt om de plantage überhaupt te kunnen bouwen waren zo'n 47.000 euro. Het Openbaar Ministerie wilde daarom 16.500 euro winst terugpakken van de 47-jarige man. Die kwam echter met nog extra rekeningen op de proppen. Zo was er nog de huur van de shovel en de graafmachine. Meer dan een kleine 3500 euro had hij er niet aan overgehouden, vertelde zijn advocaat. De man uit Erm knikte. De Officier van Justitie geloofde er weinig van.

Stroomstoringen

Maar de politierechter kennelijk wel en oordeelde dat de man naast de werkstraf 3638 euro moet betalen. Ook de rekening van stroomleverancier Enexis van 13.312 euro moet de 47-jarige nog voldoen. Omdat de man illegaal de stroom aftapte had de directe omgeving rond de seksclub met regelmaat te maken met stroomstoringen. ,,Ik wil wel duizend euro per maand terugbetalen aan Enexis'', zei de 47-jarige. Zowel hij als zijn vrouw hebben geen werk. Een uitkering weigeren ze. ,,We leven van het geld dat we krijgen van onze kinderen.''

 

De gemeente Coevorden sloot seksclub Continental voor drie maanden nadat de hennepplantage was gevonden. Het was de reden dat zijn club uiteindelijk omviel, vertelde de inmiddels ex-bordeelhouder. Club Continental is inmiddels overgenomen.

Het Openbaar Ministerie gaat wel akkoord met de werkstraf voor de man, bleek dinsdag tijdens de zitting. Maar men denkt nog na of het OM in hoger beroep gaat wat betreft de geldvordering. Justitie vindt dat de man – bovenop het bedrag aan Enexis – 16.500 euro terug moet betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu