Zo maak je van de coronanood een deugd: Westerbork krijgt het grootste pop-up-terras van Drenthe

Zalencentrum Meursinge in Westerbork krijgt op de parkeerplaats achter het bedrijf een biergarten/beachbar. Foto: Shutterstock

De parkeerplaats van zalencentrum Meursinge in Westerbork wordt omgetoverd tot één groot terras. Met 2250 vierkante meter weet eigenaar Sander Vos zeker dat hij vanaf 1 juni het grootste pop-up-terras van Drenthe heeft.

Vos maakt op de parkeerplaats achter het zalencentrum aan de Hoofdstraat samen met Striethouldt Catering van de ‘coronanood’ een deugd. ,,We openen er de eerste Börker biergarten en de eerste Börker beachbar. Als we de RIVM-richtlijnen aanhouden, waarbij maximaal vier mensen op anderhalve meter afstand van elkaar aan tafel mogen zitten, kunnen we straks 150 gasten ontvangen”, zegt Vos.

Hij heeft de ruimte en de cateraar alle spullen om het terras helemaal in te richten. Vos: ,,Zij hebben tegenwoordig ook mobiele wasbakken, die wij ook kunnen gebruiken, dus het mes snijdt aan twee kanten.” Daarnaast blijft er nog zo’n 1000 vierkante meter over om te parkeren.

Geel zand

De beachbar wordt voorzien van een flinke partij geel zand, die een bevriende ondernemer regelt. ,,Dat is het voordeel van een dorp. Je hebt een plan en na een paar telefoontjes is alles geregeld”, lacht Vos.

Zo’n twintig jaar terug leverde diezelfde ondernemer al eens een partij zand voor een beachvoetbaltoernooi dat Vos’ toenmalige werkgever op de Hoofdstraat organiseerde. ,,Dat was een groot succes. Een maand of vier terug zei hij toevallig: ‘Als je nog een keer zoiets wilt, regelen we dat’. We konden toen niet bevroeden dat het nu, door de omstandigheden, al zou gebeuren.”

Ter plekke friet maken

De biergarten wordt aangekleed met onder meer houten biertafels en stropakken. ,,Ook gaan we ter plekke friet maken van de aardappels van een boer uit Garminge. Die zet er een kipper neer, waar de aardappels via een transportband uit komen. Een terras is meestal aan de voorkant van een horecazaak. Nu we erachter gaan zitten, moeten we wel zorgen voor wat spektakel, vind ik.”

Gasten kunnen ter plekke reserveren en krijgen dan meteen bij de ingang een controlegesprek. ,,Als ze gezond zijn, krijgen ze een plekje toegewezen in de beachbar of biergarten en kunnen ze meteen contactloos munten kopen. Dat is het betaalmiddel op het terras”, legt Vos uit.

Kansen

Hoe lang het pop-up-terras open blijft, hangt af van of de coronamaatregelen versoepelen of juist niet, zegt Vos. ,,Hier kunnen we hopelijk de hele zomer mee vooruit. Maar ook binnen hebben we veel vierkante meters. Het is een kwestie van inventief, maar verantwoord omgaan met de regels. Overal waar zich problemen voordoen, zijn ook weer kansen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu