Vernieuwde Westerbork telescoop maakt 20.000 beelden per seconde van het heelal (en legt eerste kosmische radioflitsen vast)

Radiotelescoop van Astron in Westerbork. Foto: Astron

De radiotelescoop van Astron in Westerbork is begonnen aan een tweede leven en mag zich nu rekenen tot de meest gevoelige radiotelescopen ter wereld.

Onderzoeksleider Joeri van Leeuwen van Astron: „Door de bestaande radioschotel van Westerbork te hergebruiken hebben we een enorm gevoelige telescoop. Die hebben we uitgerust met een hypermodern ontvangersysteem en een supercomputer. Daarmee maken we 20.000 beelden per seconde van het heelal.”

Het eerste wetenschappelijke resultaat van deze nieuwe radiohogesnelheidscamera’s verschijnt vandaag in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

Het team van Nederlandse en internationale onderzoekers heeft ontdekt dat er grote onderlinge verschillen zitten in het gedrag van de zogenaamde snelle radioflitsers. ,,Zulke flitsers, ook wel Fast Radio Bursts (FRBs) genaamd, zenden enorme hoeveelheden energie uit, die het heelal doorkruisen. Maar waar al dat felle radiolicht door wordt uitgezonden, is onbekend. De Westerbork resultaten laten zien dat deze puzzel voorlopig niet is opgelost.”

Gedetailleerd beeld van de hemel

De ontdekkingen zijn gedaan door Leon Oostrum, promovendus bij het Nederlands instituut voor radioastronomie (ASTRON) en aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Deze eerste resultaten laten al meteen zien dat de snelle radioflitsen nog vele mysteries bevatten”, zegt Oostrum.

,,Omdat het beeld wordt opgebouwd door de signalen van twaalf schotels te combineren, kan een zeer gedetailleerd beeld van de hemel worden gemaakt. Door de nieuwe Apertif-techniek kunnen deze scherpe beelden gemaakt worden van een groot stuk van de hemel in één keer. Waar andere vergelijkbare telescopen met sluitertijden werken van 1 seconde, kan de Apertif supercomputer films maken met meerdere beelden per 1/1000e seconde.”

Nieuws

menu