Westerbork treedt toe tot Nederlandse canonmusea

Barak 56. Foto: Marcel Jurian de Jong

Herinneringscentrum Kamp Westerbork treedt aanstaande zondag toe tot het Nederlandse netwerk van canonmusea.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onthult dan het ‘canon-bord’ bij de enige nog deels intacte barak op het voormalig kampterrein, barak 56.

De Canon van Nederland is de leidraad voor geschiedenisonderwijs op de basisschool en behandelt de Nederlandse geschiedenis aan de hand van vijftig vensters. Aan die vensters zijn objecten gekoppeld die in verschillende Nederlandse musea te zien zijn.

Westerborkfilm en woning kampcommandant

De ‘objecten van herinnering’ in Westerbork zijn barak 56, het bord Westerbork-Auschwitz-Westerbork, het Nationaal Monument van Ralph Prins, de woning van de kampcommandant en de ‘Westerborkfilm’. Over die bekende film, door kampgevangene Rudolph Breslauer gemaakt in opdracht van de kampcommandant, vertoont het Herinneringscentrum vanaf mei volgend jaar een tentoonstelling.

De toetreding van Westerbork tot het netwerk was al langer gepland. Het netwerk van Nederlandse canonmusea, waar ook het Hunebedcentrum in Borger en het Universiteitsmuseum in Groningen bij horen, breidt zich in de toekomst nog verder uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu