Man uit Westerbork die met auto wandelaars avondvierdaagse bang maakte, krijgt werkstraf

Rechtbank Assen.

De 59-jarige automobilist uit Westerbork die vorig jaar mei avondvierdaagsewandelaars bang maakte door hard langs ze te rijden en achteruit te rijden toen hij een klap op de achterruit kreeg, krijgt 60 uur werkstraf. Een deel van de straf is voor het mishandelen van zijn vrouw een maand later.

Kinderen en begeleiders in Westerbork schrokken toen de man richting de groep reed en geen vaart leek te minderen. Toen hij vervolgens vlak langs de wandelaars reed, probeerde een vader een jongen te beschermen die iets uit de liep groep. Hij zegt dat hij werd geraakt door de autospiegel en gaf een klap op de achterruit. Vervolgens reed de man volgens getuigen met piepende banden achteruit waardoor de groep wandelaars de stuipen op het lijf werd gejaagd. Ze stoven de stoep op.

‘Van geen kwaad bewust tot de klap op achterruit’

De man zegt tijdens de zitting dat hij zich van geen kwaad bewust was tot hij een klap op de auto voelde en stopte. ,, Ik laat mij de auto niet vernielen.” Hij zegt dat hij dacht dat hij genoeg ruimte had om langs de groep te rijden. ,,Ze liepen als een kudde schapen bij elkaar, twee aan twee, heel netjes.” Hij overwoog uit de auto te stappen om verhaal te halen, dat was vlak nadat hij achteruit reed. ,,Maar de hele groep was boos, ik kon daar niks tegen beginnen.’‘

In paniek zou hij toen weg zijn gereden. Het getuigenis zeggen dat hij zowel voor als achteruit met piepende banden reed, waardoor ze zich bedreigd voelden. De verdachte zegt dat hij alleen bij het wegrijden spinnende banden had. ,,Probeer maar eens met piepende banden achteruit te rijden, dat lukt je niet.”

Geen poging tot doodslag maar bedreiging

Eerder wilde het OM hem poging tot doodslag ten laste leggen, maar omdat er geen bewijs was dat de man bewust het risico nam dat er doden zouden vallen, is de aanklacht afgezwakt tot bedreiging. De man stond donderdag ook terecht voor mishandeling van zijn partner, weken na het incident tijdens de avondvierdaagse.

Man lag in scheiding

Het is allemaal gebeurd in een periode dat hij niet goed in zijn vel zat, wordt tijdens de zitting duidelijk. Hij en zijn vrouw lagen in scheiding. Op de avond van de mishandeling hoorde hij zijn vrouw met haar zus praten. ,,Het ging over het verdelen van de inboedel’‘, vertelt de man. ,, Ik was het er niet mee eens dat ze dat met haar zus besprak, we zijn oud en wijs genoeg om dat zelf te doen.” Vervolgens griste hij haar telefoon uit haar handen en stak die in zijn ‘buutse’.

Toen zij de telefoon terug wilde pakken, greep hij haar bij de schouder en gaf hij een stomp in het gezicht. Zelf zegt hij over de stomp dat die ‘misschien gebeurd’ kan zijn. ,,Ik ben me daar niet bewust van.’’ Daarna ontstond een worsteling waarbij ze allebei ten val kwamen.

Ondertussen bleek de verbinding met de zus nog niet weggedrukt, dus kon haar zus en haar man alles horen. Zij verklaren dat de man tegen haar schreeuwde en zij huilde, vervolgens hoorden ze een worsteling. De vrouw liep een blauw oog op, had verder blauwe plekken op de armen en borst en bloed en krassen onder het oor.

Werkstraf

De officier van justitie eiste 80 uur werkstraf voor beide feiten samen. Omdat de man nooit eerder met justitie in aanraking is geweest, vond de rechter 60 uur werkstraf voldoende.

De man en vrouw zijn nu uit elkaar, maar hebben weer normaal contact. ,,Ze komt nog wel eens langs.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu