Westerveld zet alles op alles om volgende digitale raadsvergadering wél te laten slagen (bij eerste online-raad ontbrak het geluid)

FOTO ANP

De gemeente Westerveld zet alle zeilen bij om er voor te zorgen dat de raad komende dinsdag wél digitaal kan vergaderen. Deze week mislukte de online-vergadering.

,,Onze ict-afdeling is druk aan het onderzoeken wat er precies voor heeft gezorgd dat er geen geluid was tijdens de uitzending”, laat een gemeentewoordvoerder weten.

,,Mogelijk ligt de oorzaak in het feit dat er met heel verschillende apparaten werd ingelogd. Sommige raadsleden hadden een Windows-laptop voor zich, anderen gebruikten een Apple MacBook. Of dat inderdaad tot het probleem met het geluid heeft gezorgd, weten we nog niet. Daar wordt nu naar gekeken.”

Door de coronacrisis zijn ook gemeenteraden op het internet aangewezen om te kunnen debatteren en besluiten. Dinsdagavond was wat dat betreft de vuurdoop voor de raad van Westerveld. Via de website van de gemeente zagen belangstellenden hoe raadsleden, wethouders en burgemeester één voor één in beeld verschenen. Een deel was gewoon in de raadszaal gaan zitten, op veilige afstand van de anderen, anderen hadden besloten vanuit huis mee te vergaderen.

Komende dinsdag nieuwe poging

Maar geluid ontbrak. Achter de schermen is nog een uur lang vergeefs geprobeerd het euvel op te lossen. De naar het gemeentehuis afgereisde raadsleden namen nog wel afscheid van griffier Roelof van der Veen. De rest van de volle agenda werd doorgeschoven naar komende dinsdag. Dan wordt een nieuwe poging tot digitaal vergaderen gedaan.

Volgens de woordvoerder is er voorafgaand aan de eerste online-vergadering uitgebreid proefgedraaid. ,,Toen ging alles goed. Samen met ICT is er meerdere keren getest. De avond tevoren is per raadsfractie Zoom uitgeprobeerd. Ook hebben we nog raadsleden geholpen die problemen hadden met het installeren van de software.”

Uitgerekend via Zoom vergaderen

Dat Westerveld uitgerekend van het videochatprogramma Zoom gebruikmaakt, in combinatie met de beproefde livestream van Webcast, riep eerder deze week vragen op. De makers van Zoom lagen de voorbije weken onder vuur, met name vanwege vermeende gebreken in de beveiliging van de software. Het ministerie van Defensie verbood haar personeel al om via Zoom te communiceren.

,,Toen we ons oriënteerden op de mogelijkheden van digitaal vergaderen, hebben we het handboek van Democratie in Actie erbij gepakt”, verweert de zegsman van de gemeente zich. Democratie in Actie valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. ,,Het handboek raadt geen enkele app of programma af vanuit het oogpunt van beveiliging of privacy. Ook Zoom wordt er expliciet in genoemd als mogelijkheid.”

‘Andere raden gebruiken ook Zoom’

In de voorbije thuiswerkweken hebben zowel de griffie van Westerveld als diverse raadsleden bovendien goede ervaringen opgedaan met Zoom, stelt de woordvoerder. ,,Ook andere gemeenteraden, zoals die van Steenwijkerland en Dalfsen, gebruiken de software inmiddels. Dat heeft voor Westerveld eveneens een rol gespeeld bij het maken van deze keuze.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu